Taksim Meydanı İnşaat Çalışmaları Sırasında Ermenice Mezar Taşları Ortaya Çıktı

Taksim Meydanı yayalaştırma projesi kapsamında yapılan kazılar sırasında ortaya çıkan Ermenice mezar taşlarının görüntüleri ortaya çıktı. Mezar taşları fotoğrafları ilk kez yayımlanıyor.

Taksim Meydanı Yayalaştırma inşaatı sırasında Divan Otel’inin önünde bulunan Asker Ocağı Caddesi’nde mezar taşları bulundu. Surp Agop Mezarlığı olarak bilinen ve şu anda üzerinde Divan Oteli, Hilton Oteli gibi çeşitli binaların bulunduğu alanda yer alan mezar taşlarının 17 ve 19. yüzyıllara tarihleniyor.

Mezar taşları şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunuyor. Müze yönetimi mezar taşlarının inceledi. Agos’a verilen bilgiye göre, mezar taşları yol seviyesinden itibaren yaklaşık 1,50 metre derinlikte dağınık vaziyette bulundu. İnşaat sırasında mermerden yapılmış 13 adet mezar taşı tespit edildi.

Müzenin yaptığı incelemeye ilişkin değerlendirmesi ise şöyle;

“Genel olarak 17.yüzyılın ikinci yarısı ile 19.yüzyıla ait olan mezar taşlarından birinin yazıtı silik ve okunamaz durumda. Diğer ikisi ise yazıtsızdır. Beş tanesinin sadece tarihleri okunabilmiştir. Yazıtı okunan mezar taşlarından vefat eden şahısların erkek, kahveci ve berber gibi meslekleri olduğu öğrenilmiştir. Ayrıca birinde “Kayseri İli, Talas Köyü” adı geçmekte, bir diğerinde ise “Keğva Köyü” adına rastlanmaktadır. Kayserili olduğu belirtilen şahsın yazıtından “hacı” olduğu anlaşılmaktadır. Mezar taşlarından sekizi bezemesiz olup, beşi bezemelidir. Bezemeli mezar taşlarında, dairesel ve çukur biçimlendirilmiş su çanaklarına, kazıma palmetlere, Bitkisel (kenger?) bezeme ve kıvrımlara, sembolik harflere, kazıma olarak şekillendirilmiş ayna betimi yer almaktadır.” 

Agos’un notu: Arkeoloji Müzesi yönetiminden aldıkları mezar taşı fotoğraflarının tümünü, üzerindeki yazıları deşifre ettikten sonra internet sitelerinde yayımlayacağını belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın