Taksim Gezi, Hyde Park oldu

Taksim Gezi Parkı'nda kürsü kuran kentsel dönüşüm karşıtlarının bir araya gelerek oluşturduğu Kent Hareketi, Gezi Parkı'nı Hyde Park'a çevirdi

Kürsüye çıkan vatandaşlar ve dernek üyeleri 3’üncü köprü, Taksim, Tarlabaşı ve yapılması düşünülen diğer kentsel dönüşüm projeleri hakkında düşüncelerini ve eleştirilerini söyledi.

Londra’daki en büyük parklardan biri olan Hyde Park’da vatandaşlar istediklerini, söyleme özgürlüğüne sahip. Parkta Speaker’s Corner adıyla serbest konuşma yeri bulunuyor.

Londra’da Şehir Planlamacısı olan Prof. Dr. Yves Cabannes da, 3. köprüye karşı çıkanlara destek verdi.

Kürsü senin İstanbul
“Kürsü Senin İstanbul” sloganıyla yola çıkan ve aralarında aralarında Ayazpaşa Derneği, FEBAYDER, Konut Hakkı Koordinasyonu, GÜLDAM, Sarıyer Mahalle Dernekleri Platformu, Sulukule Platformu’nun da olduğu 30’u aşkın mahalle derneği, ‘kentsel dönüşüm’ projelerine tepki gösterdi. Kent Hareketi’ne çeşitli sivil toplum kuruluşları, sanatçılar ve aktivistler de destek verdi. İstanbul’un çeşitli mahallelerinden Kürsü Senin İstanbul sloganıyla Taksim Gezi Parkı’nda bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşları üyeleri, ellerinde ‘Evime, yaşam alanıma dokunma’, ‘Tapularımı istiyorum’ yazılı pankartlar taşıdı. Grubun eylemine Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de destek verdi.

Zorla tahliyelere engel olunsun
STK’lar adına konuşan Ömer Kiriş, Edip Cansever’in “İnsan yaşadığı yere benzer” sözlerini hatırlattı, kentlerin kamu yararını gözetir şekilde inşa edilmesini, zorla tahliyelere karşı yasal güvence verilmesini istedi. University College of London’da Şehir Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yves Cabannes, İstanbul’un dokusu ve doğasını yok edecek 3’üncü Köprü ve Kanal gibi projelere karşı çıkıp doğanın yok edilmemesi için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Fener-Balat-Ayvansaray Derneği’nden Çiğdem Şahin, Sulukule’nin yıkıldığını, Tarlabaşı’nda yıkımların yaklaştığını ifade ederek gözlerin yeni proje için Fener-Balat-Ayvansaray’a dikildiğini kaydetti.

Uzun yıllar kentsel dönüşüme karşı mücadele ettiklerini belirten CHP’li Gürsel Tekin de, “Toplamda 167 tane dava açtım. İstanbul’un ana merkezindeyiz. İstanbul yeşili olmayan, meydanları olmayan bir kent haline geldi” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın