Taksim Dayanışması: Buradayız, Gitmiyoruz

Her türlü gösteri ve yürüyüşe yasaklanan Taksim, en kalabalık mitinglerinden birini yaşadı. Tencere tava marşını söyleyen on binler, "Gitmiyoruz" dedi.

Taksim Dayanışması’nın organize ettiği miting on binlerce insanın katılımıyla gerçekleşti. Son yıllarda görülmemiş büyüklükte bir kalabalık meydanı doldurdu. Gezi Parkı’nda ise adım atacak yer kalmadı.

Taksim Meydanı’nın tam ortasında büyük bir sahne kuruldu. Taksim Dayanışması adına konuşan Mücella Yapıcı, “Biz halkız, burdayız, taleplerimizi almadan gitmiyoruz” dedi. Taksim Dayanışması’nın çağrısı sonucunda dün sabah saatlerinden itibaren çok sayıda grup Taksim’in değişik noktalarında toplanarak Taksim Meydanı’na geldi. Taksim Meydanı ilk bakışta bir zamanların Eminönü’ne benzedi. Karpuz satanlar, sucular, çay ocakları, ananasçılar, tişörtcüler…. Saymakla bitmez. Arabasına Che Guera afişi asan karpuzcuda bir tabak karpuz 4 lira, üzerinde ‘TOMA, Çapulcu” yazan tişörtler 10 lira, muz 1 lira, orta boy Türk bayrakları 5 lira…

Sivil toplum örgütleri ve siyasi oluşumlar da alanda standlar açıp broşür dağıttı. Kimi ‘direnişe destek’ kutularıyla bağış topladı. Mücadele Birliği gibi bazı grupların standlarını polis barikatlarından yapması kayda değer bir detaydı. Taksim Dayanışması yazılı önlükler giyen görevliler düzen sağladı. Grup Bandista’nın şarkıları eşliğinde miting başladı.

‘Milyonlarca kişiyiz’

Meydandaki sahnede Taksim Dayanışması adına Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Mücella Yapıcı bir konuşma yaptı. 27 mayıs günü ağaçlara sahip çıkanlara polisin acımasızca saldırdığını ifade eden Yapıcı, şöyle devam etti: “5 ağaç için verilen mücadelede halkın en geniş kesimlerinin katıldığı demokrasi mücadelesine döndü. Demokratik katılım kanallarını bütünüyle yok eden, kendisinden olmayanları yok sayan, bilimsel sanata saygı duymayan bir iktidar anlayışını reddediyoruz. Başbakan direnişçilere 3-5 çapulcu dese de milyonlar olduğunun farkında. Bizi marjinaller diye karalamaya çalışsa da haklılığımızın farkında. Sadece Topçu Kışlası’na değil, 3. Köprü, Kanalistanbul ve 3. havalimanı projelerine, HES’lere karşı da bir itiraz var. Bu ülkeyi seviyorsanız polis şiddetini durdurun. Parkımızı geri verin. Biz halkız, buradayız ve taleplerimizi almadan hiç bir yere gitmiyoruz.”

Yapıcı’nın ardından Kardeş Türküler Gezi Parkı olayları için bestelediği ‘Tencere tava, hep aynı hava’ Boğaziçi Üniversitesi Caz Korosu’nun, ‘Çapulcu musun vay vay…’ şarkılarını söyledi. On binlerce kişi şarkılara eşlik etti.

Mitinge KESK, İstanbul Tabip Odası, TMMOB, DİSK, EMEP, CHP , ÖDP, TKP, BDP gibi emek örgütleri ve siyasi partiler katılırken, HDK İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, BDP’li milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen de katıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın