Takke Şeklindeki Al Thumama Stadyumu, Katar Dünya Kupası Öncesinde Açılıyor

Katarlı mimar İbrahim M Jaidah tarafından tasarlanan Doha'daki Al Thumama Stadyumu, FIFA 2022 Dünya Kupası öncesinde açıldı.

Doha’nın güneyindeki 40.000 kapasiteli stadyum, gelecek yıl Katar’da yapılması planlanan Dünya Kupası öncesinde tamamlanacak turnuvaya hazır 6. mekan olacak.

Yerel olarak bulunan bir ağaçtan adını alan Al Thumama Stadyumu, kendine özgü dairesel bir forma sahip. Proje, Arab Engineering Bureau’nun baş mimarı Jaidah tarafından, Orta Doğu’da giyilen geleneksel dokuma başlık olan bir “gahfiya” gibi görünmesi için tasarlandı.

“Tasarımımın modern olmasını istedim ama aynı zamanda onu geleneksel kimliğinden çıkarmak istemedim. Yerel kimliği ve mirası korumak benim için çok önemliydi. Gahfiya’nın şekli yalnızca bir tasarım amacına hizmet etmiyor. Gahfiyenin sıcaktan başını örtmek için kullanılmasına benzer şekilde, şekli de seyircileri güneşten korumak için kullanılır.”

Jaidah ve stüdyosu Arab Engineering Bureau, Katar’ın Teslimat ve Miras Yüksek Komitesi tarafından gahfiya temasıyla şekillenen bir stadyum tasarlamak üzere davet edilen birkaç kuruluştan biri. Stüdyo, tasarımının ülkenin hem modern hem de geleneksel doğasını yansıtacağını umuyor.

Dairesel stadyum, Dünya Kupası sırasında 40.000 sandalyeye sahip olacak kase şeklinde beton bir strüktüre sahip. Yukarıda ve çevresinde, şapka şeklindeki bu gölgelik sisteminin, stadyumun soğutma stratejisinin bir parçası olarak, seyirciler ve oyuncular için gölge alan üretmesi amaçlanmış.

Kasım ve Aralık aylarında oynanacak Dünya Kupası’ndaki birçok mekan gibi Al Thumama Stadyumu da yapay olarak soğutulacak. Bu stadyumda hava, güneş enerjisiyle çalışan fanlar kullanılarak soğutuluyor ve daha sonra saha kenarındaki büyük çıkış noktaları ve tribünlerdeki ızgaralar aracılığıyla mekana bırakılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın