Tahran’da Ahşap Panjurlu Cephesiyle Bir Ofis Binası

Mimarlık ofisi LP2, Tahran'daki bir ofis binasının cephesinde esnek alanlar yaratmak için döner paneller ve girintili açıklıklar kullandı.

Mimar Mohsen Kazemianfard, yerleşimin yoğunlaştığı, başkentin kuzeybatısındaki Saadat Abad mahallesinde yapımı 2015 yılında tamamlanan yedi katlı bir ofis yapısı tasarladı.

Perakende satış, ofisler ve otoparktan oluşan bir ticari kompleks oluşturması istenen mimar, malzeme çeşitleri, açıklıklar ve şeffaflık seviyelerini bir araya getirdiği bir cephe tasarladı.

Küçük bir yerel parka bakan güney cephe, kuzey cepheye göre daha fazla detaylandırılarak hazırlanmış.

Otopark ve deponun üst kısmındaki, merdiven aracılığıyla erişim sağlanan alan, büyük cam duvarlarıyla iki katlı dükkan olarak tasarlanmış.

Dükkanın üzerindeki diğer beş katın cephesine, bazıları üst üste gelen, farklı boyutlardaki gömme balkonlar eklenmiş. Mimar, parkın güney cephenin konseptinde büyük rol oynadığını böylece kullanıcıların bu balkonlardan park manzarasını rahatça izleyebileceklerini ifade ediyor.

Gömme balkonlar dışında kalan yerler, pencereler boyunca uzanan ahşap panjurlarla çevrelenmiş. Panjurlar, sert öğlen güneşini hafifletme imkanı sağlıyor. Mimar, tasarımı “iç mekanların kalitesini artıran”, “sakin ve değişken kentsel cephe” olarak tarif ediyor.

Kuzey cephe ise gizlenmiş bodrum katları ve zemin katındaki cam duvarlı dükkanıyla oldukça basit tasarlanmış. Güney cepheden farklı olarak buraya birçoğu döndürülebilir paneller eklenmiş.

Kullanıcılar panelleri, güneş ışığını tamamen engellemek ya da farklı yönlere yöneltmek için kullanabiliyor. Mimar, Kuzey cephedeki ahşap yüzeylerin binlerce şekilde değiştirilebilir olduğunu ve bunun kullanıcılarla kent arasındaki bir diyalog olarak tanımlanabileceğini vurguluyor.

Bina içinde de devam eden ahşap yüzeyler iç ve dış arasında bir bağ oluşturuyor ve beyaza boyalı tavan ve duvarlarla eşleşiyor.
Yerel mimarlara göre İran mimarlıkta yeni bir çağa doğru gidiyor ve değişim hızla yayılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın