Tadao Ando, Saf Geometrinin Doruklarında Geziniyor

Tadao Ando, Melbourne, Avusturalya’da 10. MPavilion olarak alüminyumdan üst örtüye sahip bir pavyon tasarladı.

Fotoğraflar: John Gollings

Beton pavyon, çevreyi saran Queen Victoria Bahçeleri’ni yansıtacak şekilde, Japon mimarın Avusturalya’daki ilk projesine benzer tasarlanmış.

“MPavilion için yapacağımız tasarımı, Queen Victoria Bahçeleri vahası eşliğinde bir sonsuzluk manzarası elde etme arzusuyla şekillendirdik,” diye anlatıyor Ando. “Bölgenin hayat dolu doğasını yansıtabilmek için, adeta boş bir kanvas gibi, boşluğun mimarisini hayal ettim.”

Naomi Milgrom Vakfı tarafından yaptırılan pavyonun merkezi; 4,4 metrelik diski destekleyen, geniş beton bir sütun çevresinde inşa edilmiş.

Alüminyum kaplama disk, iki beton duvarla kapatılmış çevre alan için örtücü görev üstleniyor.

İç içe kareler olarak konumlandırılmış duvarlar, aralarında giriş için iki alan kalacak şekilde mekanı kapatıyor. Yansıma oluşturan bir mekan yaratmak için duvarlar ve disk de dahil olmak üzere geometrik formlar tercih edilmiş.

“Geometri, Antik Yunan’daki felsefi çalışmaların temelini oluşturur. İnsan aklının dışavurumu ve ruhani mekanın arayışıdır.”

“Daire ve kareyle boşluğa şekil verilmiştir. Boşluk, sükunet içerisinde ışık ile rüzgarın içeri girmesine izin verir ve mekana hayat verir.”

Yarısı asfalt kaplı, geri kalanında ise reflektif bir havuz bulunan mekan, Mpavilion’un beş aylık etkinlik programı süresince kullanılacak.

Beton duvarlarla yanında pavyonu, park ve şehrin geri kalanıyla bağlantılı hale getirmek için iki adet, 17 metre uzunluğunda yarık açılmış.

Bunların yanında Ando, araziyi hiç ziyaret etmemiş. Sydney Opera Binası’na ziyaret de dahil olmak üzere, Avusturalyalı mimarın deneyimlerinden faydalanarak tasarımı tamamlamış.

“Alanı kendim ziyaret etmedim ama Avusturalyalı mimarın üzerimde büyük bir etkisi oldu,” diye anlatıyor Ando. “İlk kez 1980’lerde Avustralya’ya gitmiştim ve Sydney Opera Binası’nı gördüğümde; işte mimari budur, diye düşünmüştüm.”

“Mimari üzerinden farklı kültürleri deneyimlemenin ve hatta tamamen farklı bir kültürel bağlamda yeni bir şeyler yaratmanın, çok yüksek bir güç olduğunu fark ettim”

Ando’nun tasarladığı pavyon, 10. MPavilion. Önceki tasarımcıların içerisinde ise OMA, Amanda Levete ve Studio Mumbai gibi isimler yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın