Tadao Ando Paris Tarihi Ticaret Borsası’nı Müzeye Dönüştürüyor

Japon mimar Tadao Ando, ​​Louvre Müzesi ve Kraliyet Sarayı'na sadece birkaç adım mesafedeki Bourse de Commerce'i müze haline getirecek.

Fransız milyarder ve koleksiyoner François Pinault’un desteği ile hayata geçirilen ve Pinault’un koleksiyonlarının sergileneceği bu proje, Ando ile Pinault’un ilk çalışması değil. Koleksiyoner, daha önce Ando ile Venedik’teki Palazzo Grassi – Punta della Dogana’da birlikte çalışmıştı.

Tadao Ando, katı koruma normları ile yaşatılan ve anıt bina olarak tescillenmiş yuvarlak formdaki binanın içinde, üç kat galeriye sahip dairesel bir strüktür inşa etmeyi planlıyor. Bu strüktürde, 2.973 metrekarelik bir sergi alanı ve bir yeraltı oditoryumu olacak. 3.000’den fazla sanatsal çalışmayı içinde barındıran Pinault’un koleksiyonundan birkaç parça ile beraber müzede sadece modern sanata dair parçalar sergilenecek.

Pinault, projenin basın toplantısında Tadao Ando ile ortak çalışması hakkında konuştu:

Bu zorlu görevin kapsamını göz önünde bulundurduğum zaman, bu görevi Tadao Ando’ya emanet etmem gerektiği açık ve netti. Çünkü Ando, özgünlük ve sağduyuyu birleştirerek mimarlık ve mimarlığın bağlamı, geçmişi ve bugünü arasında bir diyalog yaratabilen günümüzün az sayıdaki mimarından biri.

Projenin tasarım ve koruma süreçlerini yönetecek olan Ando, Fransız ekip NeM Architects, mimar Pierre-Antoine Gatier ve mühendislik firması Setec ile birlikte projeyi yürütecek. Bir yandan binanın da tamamen restore edileceği projenin 2018’in sonlarında tamamlanıp, 2019’un başlarında ziyaretçilere açılması planlanıyor. Yenileme çalışmalarının maliyetinin 108 milyon Euro civarında olması bekleniyor.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın