Tadao Ando Japonya’nın Sanat Adası Naoshima İçin Yeni Bir Galeri Tasarladı

Japonya’nın sanat adası 30. yaşını kutluyor.

Japonya’nın Naoshima adasında yer alan büyük ölçekli sanat projesi Benesse Sanat Sitesi’nde Tadao Ando tarafından tasarlanan yeni sanat galerisi 2022 yılının Mart ayında ziyaretçilerle buluşacak.

Galeri, Pritzker ödüllü mimarın adada tasarladığı dokuzuncu bina.

“Valley Gallery” gelecek yıl, Japon sanatçı Hiroshi Sugimoto′nun Benesse House Park′taki çalışmaları için genişletilmiş bir sergi alanı olarak tasarlanan “Hiroshi Sugimoto Zaman Tüneli Galerisi” ile birlikte açılacak.

Bu iki yeni galerinin açılışı ile Benesse Art Site Naoshima′nın ilk tesisi olan ve yine Tadao Ando tarafından tasarlanmış Benesse Sanat Müzesi’nin de 30. yaşı kutlanmış olacak.

Yeni galeri, üç tarafı dağlarla çevrili bir vadide yer alıyor. Benesse Evi ile Chichu Sanat Müzesi arasında konumlanan projenin cephesi Lee Ufan Müzesi’ne bakıyor. Bir tapınak görüntüsüne dayanan Tadao Ando′nun tasarımı, yarı açık bir alan oluşturmak için yarılmış açılı bir çatı ile tepesinde yamuk şeklinde bir kat planından oluşuyor.

Projede Ando′nun imzası haline gelen beton kullanımı da dikkat çekiyor. Proje ile birlikte alana dağılmış diğer müze yapılarını birbirine bağlamak için üst ölçekli bir çevre düzenlemesi de tasarlanmış.

Binanın içinde ve dışında, sanatçı Yayoi Kusama′nın büyük boyutlu enstalasyonu Narcissus Garden ile Tsuyoshi Ozawa′nın tasarladığı 88 Buda heykelini içeren “Slag 88 Buddhas” yer alacak.

Tadao Ando projesi hakkında “Galeri alanı için Lee Ufan Müzesi’nin bulunduğu, Kuraura′ya giden vadinin bir köşesinde, ilkbaharda açelyalarla kaplı bir yamaçla çevrili güzel bir yere karar verdik,” diyor.

Bina araziye göre 30 derecede açılan yamuk bir düzleme sahip. Beton duvarlı çift katlı binanın üzeri 12 mm kalınlığında çelik çatı ile kaplanmış. Geometrik açıklıklara sahip olan galeri; yağmur, rüzgar, ışık gibi doğal etmenleri olduğu gibi binanın içine alacak şekilde tasarlanmış.

Tadao Ando tasarımı ile ilgili olarak “Küçük de olsa bir kristal kadar güçlü bir alan yaratmak istedim” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın