Tablodan Esinlenerek Tasarlanmış Bir Kitabevi

Mimarlık ofisi HAS Design and Research, Çin’in Chongqing şehrinin merkezinde "ruhsal ve dinlendirici bir yer" olarak hayata geçirilen ve içerisinde bir sergi alanı ile restoran bulunan bir kitapçı tasarladı.

Ofis, metropol hayatı ile kırsalın hissini harmanlamak amacıyla kitapçıyı yaratmak için önde gelen Çinli sanatçı Guanzhong Wu’nun The Mountain City of Chongqing adlı mürekkep tablosundan esinlenmiş.

Resmin ruhunu yeniden yakalamak için mimarlar tasarımda organik malzemeler ve nötr renkler kullanmışlar.

İçeride, kömür rengi duvarlar ve parlak, cilalı beton zemin ile huzurlu bir ortam yaratılmış. Gerçekle yanılsama arasında bir geçiş hissi yaratmak için kitapların, douglas göknarından yapılmış kitaplıklarda buzlu cam panellerin arkasında sergilenmesi tasarlanmış.

Mimar Jenchieh Hung proje hakkındaki çıkış noktalarını “Tasarımımızda doğayı dikkate aldık, çünkü insanlar doğanın bir parçası. Ancak projede ziyaretçiler binanın içinde oldukları için doğa ile herhangi bir etkileşime giremiyorlar, biz de binanın içinde ‘insan yapımı bir doğa’ yarattık,” şeklinde özetliyor.

Bir dizi yüksek bina arasında yer alan proje 1.000 metrekarelik alan üzerinde iki kat olacak şekilde planlanmış.

Alt katta kitap okumak, dinlenmek ve sohbet etmek için bir alan tasarlanmış. Bir dizi dalgalı merdiven ile, “dinamik ve keşfedici bir okuma alanı oluşturmak için bir mikro dağ şehri” olarak hizmet veren binanın ikinci katına çıkılıyor.

İkinci katta, ziyaretçilerin bir şeyler yiyip içebilmesi için bir restoran ile bir sergi alanı yer alıyor.

Projede Chongqing şehrinin topografyası ve tepedeki evleri tasarım alanına bağlamaya çalışılarak farklı yüksekliklere sahip çok katmanlı odalar oluşturulmuş. Bölünmüş birinci kat ve ikinci kat, tepedeki evlerin mekansal formuna, alt kat ise tepedeki evlerin “gri alanına” uygun olarak tasarlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın