Sydney’de Tati Filmlerinden Fırlamış Bir Ev

Sydney’de Tati Filmlerinden Fırlamış Bir Ev

SJB, Sydney’de “eğlenceli ve dokulu” cephesi, geri dönüşümlü malzemelerden oluşan bir ev tasarladı.

Waterloo Caddesi’ndeki küçük bir alanda yer alan evin cephesini, kademeli dizilmiş pencereler ve desenli tuğla işçiliği öne çıkarıyor. Bir apartman dairesi ile bir de dükkanın bulunduğu bina, daha önce alanda bulunan hasar görmüş bir yapının yerine tasarlanmış.

Fransız yönetmen Jacques Tati’nin filmlerinde bulunan eğlenceli evlerden ilham alan yapı, geri dönüşümlü malzemeler ve kırık tuğlalardan oluşan yamalı bir cepheye sahip.

Mimar Adam Haddow, projenin kapladığı alanın küçüklüğünü göz önüne alarak tasarım sürecinde, üniversitede üzerinde çalıştığı, mekanı filmler aracılığıyla esnetmek ve manipüle etmeye dayanan tez çalışmasından yola çıkmaya karar vermiş. Haddow’un anlattığına göre bu ev, mekanı olduğundan büyük gösterme amacıyla, alanlar ödünç alarak insan zihnini manipüle etme eğiliminde bulunuyor.

Farklı uzunluklarda kesilmiş soluk renkli tuğlalar, caddeye bakan cephe boyunca düzgün bir şekilde dizilerek bir dizi benzersiz şekilli pencereyi çerçeveliyor. Duvarın en alt kısmında bulunan L şeklindeki bölge ise, kırık ve geri dönüştürülmüş tuğlalarla kaplanarak çevrede bulunan tarihi binaların kumtaşı temelleri ile bir uyum yakalıyor.

Cephe boyunca ayrıca kırmızı renkle vurgulanmış saçaklar, korkuluklar ve saksılar ile, yarım daire şeklinde, dökme bronzdan, burgu parmaklıklı bir kapı da kullanılmış. Bu kapı, Waterloo Caddesi’ne eğlenceli bir giriş yaratma amacıyla, sanatçı Mika Utzon-Popov tarafından özel olarak tasarlanmış.

Dışarıdan bakıldığında dokulu ve eğlenceli olan bu ev, etrafını saran banliyönün motiflerini ve malzemelerini yeniden yorumluyor. Adeta bir Jacques Tati filminden çıkmış gibi görünen ev, canlı ve kişilikli bir yapı olarak sokaktaki yerini alıyor.

Haddow tasarım sürecinde evin, mahallenin taş döşeme mirasını özümseyerek, delikli açıklıklar ve ince tuğla detaylar ile neşeli ve keyifli bir deneyim sunmasını amaçladıklarını söylüyor.

Ön girişin ilerisinde bulunan koyu renkli ahşap çıtalardan oluşan bir perde, kompakt giriş holünü zemin katın ön kısmına yayılmış olan perakende satış alanından ayırıyor.

Dükkanın üzerinde bulunan apartman dairesi, yaşam alanları ve bir yatak odasından oluşuyor ve dükkanın arkasında bulunan ek bir yatak odasına bir dizi basamakla iniliyor. Daire boyunca kullanılan zengin renk tonları, karo seramik kaplı zeminlerle; aynalı mutfak yüzeyleri hardal sarısı mobilyalar gibi eğlenceli vurgularla tamamlanmış.

30 metrekarelik bir alana yayılan konut ise arka taraftaki bir blokta yer alıyor. Merkezi bir merdivenin etrafında düzenlenen ev, binanın geri kalanından bitkilerle dolu bir avlu ile ayrılıyor. Evde alçak tavanlı depolar ve banyoların yanında, ferah yaşam alanları ve yatak odaları gibi farklı yüksekliklerdeki doğal tonlardaki mekanlar yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın