Sydney Opera Evi’ne Le Corbusier’nin Duvar Halısıyla Son Bir Rötuş

Le Corbusier'nin Jorn Utzon'ın ricası üzerine Sydney Opera Evi için hazırladığı duvar halısı "Les Dés Sont Jetés", artık kendi yerinde sergileniyor.

Le Corbusier’nin duvar halısı Les Dés Sont Jetés, Fotoğraf: Anna Kucera / Sydney Opera Evi

Sydney Opera Evi’nin mimarı Jorn Utzon’ın oğlu Jan Utzon ve Utzon Merkezi’nin Sergi Müdürü Lasse Anderson, 20. yüzyılın en iyi binalarından biri için, 20. yüzyılın en iyi mimarlarından ikisinin bilinmeyen işbirliği hikayesini gün ışığına çıkarıyor.

1957 senesinde, Jorn Utzon Sydney Opera Evi’nin tasarımı yarışmasını kazandı. Bir sene sonra bir mektupla, Le Corbusier’den, o sırada sadece eskizde var olan bina için bir sanat eseri hazırlayarak binanın iç tasarımına katkıda bulunmasını istedi. Bu işbirliğinden, 2,18 metreye 3,55 metre boyutlarındaki duvar halısı “Les Dés Sont Jetés” ortaya çıktı. Utzon Ailesi’nin Hellebæk’teki evinde yıllarca asılı duran halı, nihayet 2015’te bağışçıların desteğiyle Opera Evi’ne getirildi.

“Les Dés Sont Jetés”, 29 Mart’ta,  Opera Evi’nin Utzon tasarımı iki iç mekanından biri olan “Western Foyers” te sergilenmeye başlandı.

Le Corbusier ile Jorn Utzon’ın işbirliğinin hikayesinin anlatıldığı videoyu izleyebilirsiniz:

Etiketler

Bir yanıt yazın