Suyla Bütünleşik Konut

Daha çok gökdelen ve stadyum tasarımları ile tanıdığımız uluslararası tasarım ofisi Nikken Sekkei'ye ait konut tasarımı Japonya'da yer alıyor.

Chuzenji Gölü, Tokyo’dan birkaç saat uzaklıkta bulunuyor. Konut, göle kıyısı bulunan Chugushi’de yer alıyor. Nikken Sekkei’den Tomohiko Yamanashi’nin yürüttüğü proje, ofisin şimdiye kadar tasarladığı projelerin ölçeklerinin çok dışında.

Ofisin, “On the Water” adını verdiği projeyi sokaktan algılamak mümkün değil. Basit bir duvarla sokaktan ayrılan 5 katlı bina, yol ile göl arasında bir bağlantı kuruyor. Konut, adından da anlaşılacağı üzere yoldan çok gölle ilişki halinde.

Tasarımcının binaya yüklediği anlamlar burada bitmiyor. Tomohiko Yamanashi’nin işvereni Tokyo’daki çok uluslu bir şirketin yöneticisi, konut da ev sahibinin misafirleri için tasarlanmış. Evin düzeni kullanıcıları, lineer bir harekete, evi seremonik bir şekilde gezmeye yönlendiriyor. Mimar evin tasarımının gelen ziyaretçilerin hareketlerinin koreografisinde etkili olduğunu düşünüyor.

Yamanashi ziyaretçi deneyimlerini ve hangi sırayla olacağını kontrol etmek için doğrusal bir düzen benimsemiş, ancak binanın içinde rotayı uzatmak için planı döndürmüş.

Evin girişinde başlayan seremoni; yemek odası, oturma odası, yatak odası ve göle doğru uzanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın