Suya Yakınlık Kuran Proje

Luis Twose + Two-Bo, İspanya'daki Rodes ve Albera dağları arasındaki Empordà ovasında bulunan "Aigües de Vilajuïga" isimli maden suyu tesislerinin yenileme ve rehabilitasyon projesini hayata geçirdi.

Fotoğraflar: José Hevia

Luis Twose + Two-Bo tarafından geliştirilen proje, suya yakınlık oluşturmayı hedefliyor.

“Aigües de Vilajuïga”, altından akan suyun varlığı ve özü olmadan anlaşılamayacak bir yapı kompleksi: 1904’ten beri durmaksızın akan bir yeraltı karbonatlı su akiferi*. Bölgeye dağılmış kuyular ve binalar, gün ışığını hiç görmemiş bir dünyanın görünen kısmı.

Projenin farklı görevleri vardı: fabrikayı, kuyuları, depolama tesislerini düzenlemek; yeni eğitim tesisleri, sergi teşhir salonları ve ofis alanları inşa etmek.

Luis Twose + Two-Bo, yüzeyde bulunan yapıların atmosferi zamansız olduğu için hiçbirini değiştirmemiş. Tasarımcılar, 19. yy’dan kalma çiftlik evinin ana binasını, küçük blokları ve modernist binayı temizleyip düzenlemiş.

Suyun kaynağına yaklaşmak, su için derine inme deneyimini ziyaretçilere somut bir hale getirmek için kazı yapılmış.

“Bahçenin ortasında, selvi ağaçlarından oluşan bir duvarın arkasına gizlenmiş, 6 metre derinliğe inen devasa, dairesel bir su tankı bulduk. Bu, aşağı inme ve Vilajuïga’nın temellerini açığa çıkarma şansımızdı. Dışarıdan yuvarlak duvarı görene kadar tankın etrafını kazdık. Ve duvardan içeri girdik, suyu üstte bir katmana kaydırdık ve yansımalarını tavandaki ışıklıkların etkinleştirdiği anılar gibi bu yeni alanı doldurmak için kullandık. Batık çatı pencereleri. Gerisi basitti. Bahçeler hiçbir şey olmamış gibi yeniden yapıldı.”

“Bu yeraltı alanına iki şeye yol açtık: ışık ve insanlar. İlki, şelaleler gibi kayarak, tavan pencerelerinden dikey bir şekilde serbestçe dağılır. İkincisi, insanlar, suyun daha önce sessizce aktığı parlak yüzeyden alacakaranlığa doğru yüzer gibi rampadan yavaşça iner.”

*Ekonomik olarak önemli miktarda suyu depolayabilen ve yeterince hızlı taşıyabilen geçirimli jeolojik birimi.

Etiketler

Bir yanıt yazın