Suya Tepki Veren Mimari Formlar

Doğadaki bitkilerin suya karşı gösterdikleri reaksiyonlardan ilham alan tasarım öğrencisi Chao Chen suya tepki veren mimari formlar üretti.

Royal College of Art’da master öğrencisi olan Chen, biyomimikri çalışmaları sonucunda suya maruz kaldığında reaksiyon gösteren malzeme geliştirdi. Ortamdaki nem oranını algılayan malzeme teknik veya mekanik altyapısı olmaksızın şekil değiştirerek olası bir yağmur durumunda kendini kapatarak suya karşı koruma sağlıyor. Nemini kaybedip kuruduğunda ise sistem adeta bir yaprak gibi kendi kendine tekrardan açılıyor.Dış kabuğunun iç kabuğuna oranla daha fazla nem tutup genleştiği ürün, doğanın mühendislik verilerini kullanarak işlevsel ve estetik çözümler üretiyor.

Cen’in ‘Water Reaction’ adını verdiği projesi hala geliştirme aşamasında. Kullandığı malzemenin ne kadar suya ve rüzgara dayanabileceğini test eden tasarımcı daha sürdürülebilir ve dayanıklı ürünler için prototipler üretiyor.

Kontrplak karolardan yapılan bu sistem özellikle yağmurlu kentlerdeki yapılarda dış mekan kaplaması olarak kullanılabilecek. Böylece panellerin güneşli günlerde açılıp kullanıcılara güneşin keyfini sürme imkanı verirken yağışlı günlerde ise kapanarak yapıyı yağmurun etkisinden koruması hedefleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın