Sütunların altında kalan kız

Gaziantep'in Nizip İlçesi'ndeki Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan ve Zeugma mozaiklerinin simgesi haline gelen "Çingene Kızı'' mozaiğinin bulunma hikâyesi de kendisi kadar etkileyici.

Geçmişte Zeugma Antik Kenti kazılarında başkanlık yapan Gaziantep Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rifat Ergeç çalışma yürütürken Antep fıstığı ağaçlarını kesen bir vatandaşın yanlarına gelerek uzun yıllar önce bölgede mozaik bulduklarını söylediğini belirterek, “Çingene Kızı” mozaiğinin bulunmasının hikâyesini şöyle anlattı: “Bölgede çalışma yaparken bir vatandaş, bize uzun yıllar önce bölgedeki bir dere yatağında mozaik bulduklarını, babasının buradan çıkardığı bazı mozaikleri satarak evlendiğini, kendisinin de askerden döndüğünde evlenecek para bulamadığını diğer bir kısım mozaiği çıkarıp satarak evlendiğini ifade etti. Biz bu vatandaşın gösterdiği dere yatağını kazmaya başladık. Bu alanın üzerinde değişik kareler ve karelerin içinde motifler varmış. Alanın orta kısmında depremden dolayı birkaç sütun yıkılmış. Bir tane yarım sütun vardı. ‘Şu sütunu yuvarlayalım da altına bakalım’ dedik…”

‘Yüzümüze gülüverdi’

Ergeç, sütunu kaldırdıklarında altında ada gibi bir mozaik bulduklarını ve mozaiğin üzerine su döktüklerini söyledi. “Mozaiğin üzerine su döktüğünüzde hemen yüzünüze gülüverir” diyen Ergeç, Çingene Kızı mozaiğinin de birden karşılarında belirdiğini anlattı.

Mozaiğin işçiliği çok iyi

Mozaiği bulduklarında yanlarında birçok basın mensubu ve müze görevlisi olduğunu, herkesin bu mozaiğin kime ait olduğunu merak ettiğini ifade eden Ergeç, “Bazı mozaiklerin yanında kim olduğu yazar, ancak bu mozaiğin yanında yazmıyor. Biz de aramızda konuşuyoruz halka küpesi var, bağı var derken Çingene Kızı’na benziyor denildi ve adı öyle kaldı. Mozaiğin işçiliği gerçekten çok iyi. Göz altındaki halkaların kavisine göre taşlar dizilmiş. Sanatkâr ve işinin ehli birisi tarafından yapıldığı belli oluyor” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın