Suriyeli Mimarlardan Brighton Festivali’ne Revaklı Tasarım

Suriyeli mimarlar Marwa Al-Sabouni ve Ghassan Jansiz, bu yılki Brighton Festivali kapsamında Hove sahiline revaklı bir tasarım yaptı. Pavyon, The Riwaq adı verilen geleneksel pasaj şeklinde inşa edilmiş.

The Riwaq by Marwa Al-Sabouni & Ghassan Jansiz. Copyright Jim Stephenson 2022

İnsanları buluşturan bir yer olarak tasarlanan enstalasyon, İngiltere’nin her yıl düzenlenen en büyük sanat festivalinin bir parçası olarak kültür etkinliklerine ev sahipliği yapacak. 1967’den beri düzenlenen Brighton Festivali ile müzik, tiyatro, dans, sanat, film, edebiyat ve açık hava etkinlikleri Brighton, Hove ve Doğu Sussex’in çeşitli yerlerinde kutlanıyor.

Arapçada revak için kullanılan bir kelime olan Riwaq, İslam mimarisine ve bahçe tasarımına özgü bir pasaj veya geçiş mekanıdır. En az bir tarafı açık olan yapı, genellikle iç ve dış mekanlar arasında bir geçiş alanı işlevi görür. Gölge, güneş ışığına uyum veya yağmurdan korunma sağlar.

Birçok cami ve medrese, avluların dış hatlarını tanımlamak için bu mimari unsuru kullanır. Bu durumda, kapalı bir dolaşım yolu ve tavaf ritüeli olarak kullanılır. Rivak kemerleri, Cezayir Ulu Camii avlusunun ve Suriye’deki Emevi Camii avlusunun daha dar kenarlarını çevreler. Çarşı unsuru, İran’daki Kaşan Çarşısı gibi önemli pazarların ana yürüyüş yolları boyunca da bulunur.

Brighton Festival 2022’deki Riwaq, 30 metre çapında, İslam mimarisinin bir başka temsili şekli olan at nalı şeklinde bir yapı.

Çevredeki şehir ve dış mekan arasında geçici bir yaratıcı eşik görevi görüyor. İran hikaye anlatımından serigrafi atölyelerine ve Bhangra dans seanslarına kadar çok çeşitli etkinlikleri ağırlayarak, kültürler arasında bir değişim alanı olmayı ve toplulukları birbirine yakınlaştırmayı hedefliyor.

Yazar ve mimar Marwa Al-Sabouni, İngiliz tiyatro topluluğu dreamthinkspeak’in Sanat Direktörü Tristan Sharps ile birlikte Brighton Festivali 2022’nin konuk yardımcı yönetmenliği görevini üstleniyor. Birlikte, bu yılki program için ilham kaynağı olarak Yeniden İnşa temasını seçmişler ve temanın çeşitli perspektiflerine odaklanmışlar.

Marwa Al-Sabouni, otobiyografik kitabı The Battle for Home’da (2016) keşfettiği deneyimlerine dayanan bir duyguyla, daha fazla umut ve daha az çatışma ile bir gelecek inşa etmede mimarlığın rolünü yansıtıyor. Kitap, 2011 yılında Suriye’de çıkan ve Marwa’nın kaçmamaya karar vermesiyle başlayan savaşın ardından bir direniş eylemi olarak kaleme alınmış.

Marwa Al-Sabouni Suriye’nin Humus şehrinde yaşıyor. İlk kitabı The Battle for Home, The Guardian tarafından 2016’nın en iyi mimari kitaplarından biri olarak seçildi. İkinci kitabı, Building for Hope, Thames & Hudson tarafından Nisan 2021’de yayınlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın