Sürdürülebilirlik Kavramı Gelişim ve Yatırımları ile Arkiparc 2013’te Konuşuldu

Moderatörlüğünü Serdar Öncü'nün yaptığı oturumun konuşmacıları Duygu Erten, Cristiana Fragola ve B-Design kurucularından Būlent Güngör oldu.

Sürdürülebilirlik kavramı ve günümüzde nasıl algılandığı, kavramın içeriği ve yarattığı farkındalık üzerine bir açıklama ile başlayan konuşmada, moderatör Serdar Öncü farklı disiplinlerden kişilerin olduğu oturumda sürdürülebilirlik ile ilgili gerçeklerin konuşulacağını vurguladı.

Konuşmacılardan Duygu Erten “Yeşil Bina Sertifikasyonları, Yeşil Binalar ve Sürdürülebilir Yerleşkeler” başlıklı konuşmasında BREEAM sertıfikasının uygulama alanları, amaçları, avantajları, değerlendirme yöntemleri ve bu yöntemlerin uygulanma ve tasarım sūreci ile ilgili detaylar verdi. Sertifikanın getirilerini örnek uygulamalar ūzerinden anlattı. Sürdürülebilirliğin Artık binalar değil kentler üzerinden tartışılacak bir konu haline geldiğini belirtti.

Konuşmacılardan Cristiana Fragola C40 organizasyon adıyla Nexus’taki 40 farklı kent üzerinden yıllara göre karbon emisyonları verileri ve bunu kontrol atında tutmak için izlenen stratejilerin etkilerini grafiklerde açıklayarak C40’ın sürdürülebilirlik kavramına yaklaşımı hakkında bilgi verdi.

B-Design kurucularından Būlent Güngör sürdürülebilir mimari konusunda proje geliştirme sürecinde yaşadıkları problemlerden, farkındalıklardan ve sürdürülebilirliğin öneminden bahsetti. Düşük enerji üretimi metodolojisiyle geliştirdikleri proje “Need for B” sürecinde karşılaştıkları zorlukları, gelişiminde yaşanan deneyimleri anlatarak sürdürülebilirliğin özünün coğrafyayı anlamak olduğunu vurguladı. Sürdürülebilir bir binanın temelinde masterplanın, ışığın, hava koşullarının etkisinin ve bunun dışında iyi bir makine mühendisinin varlığının önemli olduğunu söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın