Sürdürülebilirliğe ve Kolektif Yaşama Odaklanan Bir Proje: De Warren Konut Projesi

Konut kooperatifi De Warren, Amsterdam'ın Centrumeiland bölgesinde 36 daireli bir konut binası inşa etti. Enerji pozitif ve neredeyse tamamen ahşap olan bina, kooperatif adına ve kooperatifle işbirliği içinde Natrufied Architecture tarafından tasarlandı.

De Warren binası, 800 metrekarelik ortak alanın yanı sıra sosyal konut ve orta gelir segmentinde 36 kiralık ev içeriyor. Projenin arkasındaki temel fikir kolektif yaşam olmasına rağmen, gelecekteki sakinler yapılan atölye çalışmalarında binanın %30’unu ortak işlevler için kullanmayı seçmişler.

Kolektif Merkezi Alan

Konut binasında tüm sakinlerin kullanımına açık büyük bir oditoryum, çok işlevli bir alan, çocuklar için bir oyun odası, bir müzik stüdyosu, bir dizi atölye, bir meditasyon odası, bir sera, bir çatı terası ve birkaç ortak oturma odası ve mutfak bulunuyor.

Ortak alanlar, tüm katları birbirine bağlayan ve “Machu Picchu” olarak adlandırılan merdiven boyunca yerleştirilmiş. Natrufied Architecture, ortak alanların merkeze yerleştirilmesiyle herkesin günlük rotasının bir parçası haline geldiğini ve sakinler arasındaki teması artırdığını belirtiyor.

Yeniden Kullanım ve Ahşap Kaplama

Kaplama, işlenmeden uygulanan azobe ağacından yapılmış yeniden kullanılmış istinat duvarlarından yapılmış. “Hasat edilmiş” ahşaplar, kaplama olarak kullanılmak üzere uygun kalınlığı elde etmek için iki kat halinde birleştirilmiş. Cephenin bir kısmı için bir kiriş makası inşa edilmiş ve bunun için bazalokus demirleme direkleri yeniden kullanılmış.

Diğer şeylerin yanı sıra, bu kafes kirişler, arasında üzerinde bitkilerin yetişebileceği saksılar için alan sağlıyor. Saksılar, yeşil çatıda toplanan ve tutulan yağmur suyuyla sulanıyor.

Enerji Pilleri

Bina kendi enerjisini ve ısısını sağlıyor. Aynı zamanda otuz metrelik kazıklar “enerji kazıklarına” dönüştürülmüş. Kazıklar hortumlarla donatılarak ısı eşanjörü görevi görüyor ve bir ısı pompasıyla birlikte binanın ısıtılması ve soğutulması bu şekilde sağlanabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın