Sürdürülebilir ve Geçirgen Oyun Alanlarıyla Escola Bressol

Escola Bressol, Francesc Buixeda, Maria Barcina ve Javier Ivorra yürütücülüğündeki bxd arquitectura tarafından, 0-3 yaş arası çocuklar için tasarlandı.

Proje, Tarragona, El Vendrell belediyesinin yeni gelişmeye başlayan bir bölgesinde, 32×29 metrelik bir alan üzerinde yer alıyor. Proje alanı caddeden kolay erişimi bulunan, tamamen düz bir arazi. bxd arquitectura, anaokulunu bu yaştaki çocukların yürümeyi öğrenmesi ve tüm sınıfların dış bahçeye erişiminin olmasını dikkate alarak tasarlamış.

Escola Bressol, bir atriyum etrafında merkezkaç organizasyonuyla yerleşen hacim ve programlar halinde tasarlanmış. Bu çekirdek etrafındaki organizasyon, bitki pergolaları ile kaplanmış bir dizi çevre avlu oluşturuyor. Çevre avlular, sınıfların bir uzantısı olarak da işlev görüyor. Böylelikle atriyumun dört cephesi ve çevre avlular da anaokulu yapısına hizmet veriyor.

Tüm anaokulu, bütün bina arazisini kaplayan ve bahçelere kolay erişim sağlayan tek katlı bir yapı olarak tasarlanmış. Oyun alanlarını, her sınıfın bir uzantısı olarak konumlandırmak için yönetmelikle belirlenen eşik mesafeleri kullanılmış. Sınıflarla dış mekanlar arasındaki geçirgenlik, çocuklar ve etkinlikler arasında devamlı bir görsel iletişim sağlıyor ve bu şeffaflık sayesinde ebeveynler, anaokulunun içinde, çocuklarını görebiliyorlar.

Anaokulunda sıcak, çevre dostu, geri dönüştürülebilir ve çocuklar için zararsız materyallerin kullanılmasına karar verilmiş. Mimarlar, çocukların oyun ve diğer aktivitelerini kolaylaştıran hafif ve doğal kaynaklardan maksimum düzeyde yararlanıyor.

Anaokulu, yapının minimum atık oluşturacak şekilde inşa edilmesini sağlayan ahşap yapı elemanları ile 3 ayda inşa edilmiş. Gizli bağlantıların ve derzlerin kullanılması, ahşabın mümkün olan en iyi şekilde görünmesini sağlıyor ve yapının geçirgenliğini arttırıyor.

Tepe ışıklı atriyum, etrafındaki merkezkaç organizasyonu ve ahşap revaklı strüktür tüm mekanların yapısını net ve didaktik bir şekilde tanımlıyor.

Etiketler

4 yorum

Bir yanıt yazın