Sürdürülebilir Oyun Mobilyası Koleksiyonu: GLYPH

The New Raw, 2023 Avrupa Kültür Başkenti Elefsina (Eleusis) için yeni ve canlı bir sürdürülebilir oyun mobilyası koleksiyonu olan GLYPH'i tasarlamak üzere çocuklarla birlikte çalıştı.

Kentsel alanın yeniden tasarlanması ve yerel olarak inşa edilmesinin bir yolu olan robotik 3D baskının plastik atıklara uygulanması konseptini araştıran Print Your City adlı devam eden araştırma girişiminin bir parçası olan proje, Yunan kentinde düzenlenen, bölgeden 5-14 yaş arası 700’den fazla çocuğun katıldığı ve toplamda 1.000’den fazla ziyaretçiyi ağırlayan, döngüsel ekonominin temel ilkelerine odaklanan 8 haftalık bir çalışmanın sonucu.

Pragmatik bir yaklaşıma dayanan ve atılan plastiği geri dönüştürmenin yollarını araştıran bir eğitim turunun ardından, yerel çocuklar tasarım sürecine yoğun bir şekilde dahil edildi ve daha sonra taranan, dijital olarak işlenen ve şehrin yeni mobilyalarına kazınan çizimler yapmaya davet edildi. Yunanca γλυφή (oyma) kelimesinden gelen koleksiyonun adı, antik tapınaklardaki mesaj veya sembollerin süslemeli kabartmalarına atıfta bulunuyor.

Bu şekilde, The New Raw dijital zanaatkârlığı kullanarak birlikte yaratmayı araştırıyor: okul çocukları atık malzemelerini ve çizimler şeklindeki yaratıcı girdilerini bağışlayarak kendi şehirlerinin yazarları haline geliyorlar.

Çalışmanın sonunda 240 kg plastik geri dönüştürüldü ve bağımsız olarak ya da gruplar halinde oluşturulduğunda bir oyun alanı içinde işlev görebilen, kendi kendine ayakta duran 8 sallanan banktan oluşan bir koleksiyon haline getirildi. Bükülmüş blokların sembolik şekli, şehrin antik kalıntılarında bulunan yapı taşlarının arketipik şekillerine – bir dokunuşla – saygı duruşunda bulunuyor ve bankların sallanmasına izin veriyor.

Elefsina sanayi kentinin boş arazilerini veya kamusal alanın bulunmadığı diğer ortamları etkinleştirmek için uygulaması kolay bir oyun mobilyası sistemi olarak tasarlanan yekpare elemanlar, hafif ve taşınabilir olmakla birlikte renkli ve alışılmadık bir açık hava oyun mekanı oluşturmak için çeşitli şekillerde düzenleniyor.

“Doğaçlama davranışlara ilham vermek için tasarlanan GLYPH, oyunculuğu teşvik ediyor ve katılım, kapsayıcılık ve etkileşim aracılığıyla tüm yaş gruplarından kullanıcılar arasındaki bağları artırıyor”
Panos Sakkas ve Foteini Setaki

Her bir geometrik parça, kazınmış çocuk çizimleri sayesinde benzersiz. Buğday sarısı, nane yeşili ve su mavisi olmak üzere üç farklı boyut ve renkte üretiliyor.

Glyph by The New Raw from The New Raw on Vimeo.

Mobilya esas olarak şişe kapaklarında yaygın olarak kullanılan rPP ve rPE plastiklerinden yapılmış. Bu çalışma için özel olarak toplanan plastik atıklar, sallanan bankları oluşturmak üzere eritilip renk pigmentleri ile sıkıştırılmadan önce ayrıştırılıyor, yıkanıyor ve parçalanıyor. Her bir parça için baskı süresi 5 ila 7 saat arasında değişiyor.

Proje şu anda kurumun fuaye alanında ve 2023 Avrupa Kültür Başkenti için bir tanıtım olarak hizmet veriyor. Girişim süresince, parçalar daha sonra çeşitli yerlere yerleştirilecek ve 2024’ten sonra projeye katkıda bulunan okullara bağışlanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın