Sürdürülebilir Malzemelerden Ahşap Bir Yapı: Gaia

Toyo Ito & Associates, Architects ve RSP, Nanyang Teknoloji Üniversitesi bünyesinde sürdürülebilir malzemelerden ahşap bir yapı tasarladı.

Asya’nın en büyük ahşap yapı kompleksi olan Gaia, Toyo Ito & Associates, Architects ve RSP işbirliği ile tasarlanmış. 6 katlı olan yapı öğrenme, araştırma ve inovasyon için bir merkez olarak hizmet veriyor.

Nanyang Teknoloji Üniversitesi öğrencileri, öğretim üyeleri ve personelinin bir arada olduğu ve işbirliği yaptığı bir yer. Tasarımın 1. ve 3. katlarında öğretim alanlarına, 4. katında araştırma merkezi, 5. ve 6. katlarında ofislere yer verilmiş. Bunun dışında bodrum katında bir kapalı otopark bulunuyor.

Toplam 220 m uzunluğunda olan yapı basit ve verimli denebilecek modüler ahşap strüktür sistemine sahip. Bu bileşenler kolayca imal edilebilir ve yerinde monte edilebilecek şekilde tasarlanmış.

Böylelikle inşa süresi ve yerinde gereken iş gücü oldukça azalmış.

Tasarımda kullanılan diğer malzeme olan Mass Engineered Timber (MET)’in ise sürdürülebilir oluşu çevreye olumlu katkıda bulunmuş ayrıca yüksel mukavemet/ağırlık oranı çelik ve betondan çok daha kolay bir şekilde işlenmesine olanak vermiş.

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın