Sürdürülebilir Enerji İçin İTÜ’ye İki Yeşil Tesis

İTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "İTÜ Sürdürülebilir Enerji Üssü" projesi kapsamında Ayazağa Yerleşkesi'ne “Atıktan Enerji Üretim Tesisi” ve “Engelsiz Yeşil Ofis" kuruluyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi’nin “Yeşil Kampüs” projesi kapsamında, atıkları kaynağa dönüştürme amacıyla hazırlanan çalışma ile organik katı atık yönetimi, yenilikçi prosesler ile atıkların arıtımı ve değerlendirmesi, atıkları temiz enerjiye dönüştürmek ve sürdürülebilir bir yaşam modelini İstanbul’a kazandırmak hedefleniyor. Yeşil Kampüs projesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi, 2017 yılında Greenmetric Sürdürülebilir Üniversite Kampüsleri Sıralamaları’nda dünyada yetmiş yedinci olurken, Avrupa’da otuz yedinci sıraya yerleşmişti.

İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Mahmut Altınbaş, atıkları yerinde değerlendirerek ayrıştırmanın önemini vurgulayarak, Atıktan Enerji Üretim Tesisi’nde yapılacak çalışmaları anlattı:

Ayazağa Yerleşkesinde, kaynağında ayrı toplanmış yaklaşık 1.6 ton organik katı atık, kurulacak olan Atıktan Enerji Üretim Tesisinde biyokimyasal dönüşümlere uğrayarak yenilenebilir enerji kaynağı olan metan gazı içerikli biyogaza dönüştürülecek. Oluşan biyogaz, jeneratör ile elektrik ve ısı enerjisine çevrilerek günlük 30 kWh’lık enerji kazanımı sağlanacak. Üretilen elektrik kampüs içi faaliyetlerde, üretilen ısı ise tesisi ısıtma amacıyla değerlendirilecek. Tesisteki prosesler sonucu oluşan atık su, kurulacak olan yapay sulak alanda arıtılacak ve kampüs içi sulama faaliyetlerinde kullanılmak üzere sulama suyu elde edilecek.

İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin ise engelsiz yeşil ofis konsepti hakkında bilgi verdi:

Öncelikle, kullanılmayan konteynerleri çöp olmaktan kurtarıp ekonomiye kazandırdık. Taşınabilir, kolayca sökülüp takılabilir, inşa edildiği yerde minimum karbon ayak izi yaratan bir bina tasarladık. Kullanılan malzemeleri ve yapı elemanlarını mümkün olduğunca geri dönüşümlü ve az enerji tüketen ürünlerden seçmeye çalıştık. Burada yaşam başladıktan sonra da öğrenmeye ve tecrübe kazanmaya devam edeceğiz. Her binada ve her yeni teknolojide olduğu gibi binayı kullananların da bize geri dönüşleri doğrultusunda değerlendirmeler yapıp, yeni yapılar geliştirme şansımız olacak.

Tasarladığımız konteyner mimarisi şu an geri dönüşüm açısından en önemli yapım yaklaşımlarından birisidir. Biz de burada bir geri dönüşüm tesisi kurduğumuz için atıklardan enerji üretiyoruz. Engelsiz Yeşil Ofiste oluşan atık akımları kaynağında ayrıştırılarak toplanacak. Bina dış cephesine, montaj canlı mikro-yosun (mikroalg) yetiştirme sistemi entegre edilecek. Ayrı akım olarak toplanan sarı su beslemesi ile ofis dış cephesinde mikro-yosun biyokütlesi üretilecek. Üretilen biyokütle, organik katı atıkla beraber yenilenebilir enerji olan biyogaza dönüştürülecek. Ayrı akım olarak toplanan kahverengi su ise biyogaz sistemini besleyecek. Kahverengi ve sarı su ile gübre eşdeğeri olan kompost elde edilecek. Ayrıca ayrı akım olarak toplanan yağmur suyu, kampüs içi sulama faaliyetlerinde kullanılacak. 

Etiketler

Bir yanıt yazın