Sürdürülebilir Araştırma Binası

Sürdürülebilir Araştırma Binası

Düsseldorf Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bünyesinde kurulan disiplinlerarası ekip MIMO (Minimal Impact - Maximum Output), Solar Decathlon Europe ve Living.lab NRW'ye bir katkı olarak The House Demonstration Unit isimli bir sürdürülebilir araştırma binası tasarladı.

Solar Decathlon kapsamında 20. kez, dünya çapındaki üniversitelerden sürdürülebilir bina ve yaşam için fikirler geliştirmeleri ve uygulamaları istendi. Yarışmanın finali 2022 yılı Haziran ayında ilk kez Almanya Wuppertal’da yapıldı. Disiplinler arası ekip MIMO, tüm yarışmalarda rekabet etmek için yedi bölümün tamamından (Mimarlık, Tasarım, Elektrik ve Bilişim Mühendisliği, Makine ve Proses Mühendisliği, Medya, Sosyal ve Kültürel Bilimler ve Ekonomi) 18 profesörü, yaklaşık 70 öğrenciyi ve on personeli bir araya getirdi.

MIMO ekibi, kentsel bağlamda bütünsel, kaynak açısından verimli binalar için bir çözüm göstermek üzere yola çıktı. Yol gösterici ilke, yalnızca mekana değer katan ve minimum etki ile maksimum fayda sağlayan şeyin yapılması gerekliliği oldu. Solar Decathlon yarışmasında geleneksel olarak uygulanacak ve iki hafta içinde kurulacak olan bina prototipine, kısaca House Demonstration Unit (HDU) adı verildi.

MIMO ekibi tarafından örnek olarak tasarlanan HDU yaklaşık 8 m’ye kısaltılmış iki kompakt konut modülünü ve ayrıca iki seviye üzerinde üst üste yerleştirilerek bir kabuk ile çevrelenmiş bir teknik modülden oluştu. Ortak odayı ve konut modüllerini çevreleyen kabuk, cephedeki büyük, açılabilir tavan pencereleri ve cam panjurlar aracılığıyla bir termal tampon alanı oluşturuldu. İki katın her birinde, temel ihtiyaçlara indirgenmiş bir konut modülünün yanı sıra mutfak, geniş bir yemek alanı, bir salon ve depolama alanı da dahil olmak üzere çeşitli ortak alanlar planlandı.

Modüller, oda modülleri halinde prefabrike edilen ve tamamen kurulu halde Wuppertal’daki Solar Campus’e taşınan tutkalsız masif ahşap duvar ve tavan elemanlarından oluşturuldu. Tutkalsız ahşap ve işlenmemiş mantarın yanı sıra kil, projedeki en önemli doğal yapı malzemesi olarak seçildi.

MIMO’nun HDU’su, Kuzey Ren-Vestfalya’daki (NRW) Living Laboratuvarının bir parçası olarak Wuppertal’daki Solar Campus’te üç yıl boyunca bir araştırma nesnesi olarak kullanılacak.

Living.lab NRW, geleceğin şehrinde iklim açısından nötr bina ve sürdürülebilir yaşam için NRW eyaletinin merkezi araştırma ve eğitim tesisidir.

Etiketler

Bir yanıt yazın