Süper Elips Köln

Köln kent merkezini Doğu-Batı yönünde ikiye ayıran Ren Nehri'nde tam dönüş gerçekleştiren köprü, hem dairesel bir ulaşım aksı hem de suyun iki yakası arasında başlıbaşıba yeni bir kamusal alan yaratıyor.

Marco Hemmerling The Studio for Spatial Design tarafından tasarlanan köprü 17 Haziran’da Haus Der Architectur Köln’de Marco Hemmerling ve yapısal konsept tasarımını gerçekleştiren Stefan Polónyi tarafından tanıtıldı. Köln’ün merkezinde yeni bir kamusallık yaratmayı amaçlayan “süper-elips” biçiminde tasarlanan yaya köprüsü, Hohenzollernbrücke ve Deutzer Brücke ana araç köprüleri arasında kalan alana oturtulmuş.

ReinRing köprüsünün geometrisi 1959 yılında Danimarkalı yazar ve mucit Piet Hein tarafından tasarlanmış. Yazar süperelips şeklini şöyle tanımlıyor:

“Süperlips, daire ve elipsin sahip olduğu ikna edici birliğe sahip, ancak bunlardan daha az bariz ve sıkıcı; düz çizgi ve huni bölümlerinden oluşan basit kıvrımlardaki birinci ve ikinci kuvvetlerin oluşturduğu kısıtlara deva”.

Taşıyıcı ayaklar ve konsol olmadan iki köprü ve kara arasında özgürce asılı kalan köprünün karaya ve köprülere dokunduğu alanlar aynı zamanda RienRing’in hafifçe genişlediği ve yayaları içine davet ettiği odaklar. 

Etiketler

Bir yanıt yazın