Suochengli Mahalle Kütüphanesi

Vector Architects, Çin’in Yantai kentindeki “Suochengli Mahalle Kütüphanesi” projesi ile bir avluyu çevreleyen bir grup yapıyı, modern kullanıma uygun bir kütüphaneye dönüştürdü.

Tasarımcılar, Yantai’nin tarihi yapılarının yoğun olarak bulunduğu mahallelerden birinde yer alan bir yapı grubunu geçmişin izlerini koruyarak yeniden mahalleye kazandırıyor.

Duvarlar, pencereler, kirişler gibi mimari öğelerin sistematik bir şekilde yenilendiği tarihi yapının dokusunda bulunan tuğla ve kiremitleri tamamlayıcı bir öğe olarak yapıda siper çeliği* kullanımı tercih edildi.

Tasarım ekibi, avluyu ayrı bölümler halinde ele aldı. Merkezinde çok yönlü bir kamusal alan ve bu alanı çevreleyen üç ayrı birim olarak bölgelenen avlunun etrafında kurgulanan bir geçit, alan üzerindeki ziyaretçi sirkülasyonunu yönlendiriyor. Yapı içerisinde en büyük alana sahip olan okuma odası, ayrıca çocukların da etkinlikler için kullanabileceği bir bölüm olarak da öne çıkıyor.

Vector Architects, tasarım sürecinde eski ile yeniyi bir arada yaşatabilmek fikri üzerine yoğunlaştıklarını belirtiyor.

Günümüz mimarlığının akılcı bir şekilde tarihi değerleri ve yerel kültürleri yeniden canlandırması ve ortaya çıkarması gerektiğine inanıyoruz. Bir kütüphane, modern kültüre ve modern toplumun estetik anlayışına hizmet ederken bir yandan da yerel yaşam tarzını ve yerli halkın günlük temposunu korumalı. Yeni ve eski arasında bir diyalog kurulabilecek bir mekanın içerisinde yerel halkın enerjisi ve canlılığı desteklenebilir, bu da bilgi üretimine ve bilginin yayılmasına ayrıca katkıda bulunabilir.

 

*weathering steel: giydirilmemiş şekilde havayla temas halinde bırakıldığında, üzerinde koruyucu oksit tabakası oluşturan çelik

Etiketler

Bir cevap yazın