Sultanahmet’te Büyük Tehlike!

İstanbul'un en önemli tarihi eserlerinden Sultanahmet Camii'nin 4 No'lu minaresinin 3-5 santim kaydığını geçen ekim ayında okurlarına duyurdu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, İTÜ öğretim üyelerinin raporu doğrultusunda minarenin restorasyonu için acil ihaleye çıkma kararı aldı.Minareden düşen taşların insanlara zarar vermemesi için restorasyon süreci hızlandırıldı. 17 Şubat’ta çıkılacak ihalede, ‘Belli istekliler arasında’ usulü uygulanacak.Bu yöntemle ihale taliplerinin ön yeterlilik değerlendirilmesi sonucunda Vakıflar tarafından davet edilen istekliler teklif verecek. Vakıflar, bu yöntemi çalışmanın uzmanlık ve ileri teknoloji gerektirmesi nedeniyle tercih etti.

400 günde bitecek

İhaleye yerli istekliler katılabilecek. Yabancı firmalarla ortak girişim yapan yerli firmalar ön yeterlik başvurusunda bulunamayacak. Konsorsiyum teklifi kabul edilmeyecek. İhaleyi alan firmaya 5 gün içinde yer teslimi yapılacak ve restorasyon için 400 gün süre verilecek.

3-5 santim kayma var taşlar eriyor

İTÜ’nün raporunda minarenin durumuyla ile ilgili şu tespitler yapılmıştı:
– Minarenin ikinci şerefesinin üstündeki bölüm, alttaki bölüme göre yatayda 3-5 santim kaymış.
– Taşlarda erime ve oyuklar var.
– Minare gövdesi taşlarında derz boşalmaları gözlendi.
– Bazı taşların arasında gözle görülür boşluklar mevcut.

Özgün harca benzer malzeme kullanılacak

Vakıflar, minarenin restorasyonu için olağanüstü özen gösterilmesini istedi. Nitelikli bir yüzey temizliği yapılacak minareye yerleştirmeler, düşük basınç altında hassas şekilde gerçekleştirilecek.

– Yıkma ve sökme, metal, sıva ve derz, yonu taşı ve mermer, cephe temizliği, kurşun ve bakır ile ahşap külah konusunda uzmanlık aranacak.
– Derzler özgün harca benzer özelliklerdeki malzemeyle onarılacak.
– Minarenin 2. şerefesinin üzerindeki taşlar numaralandırılıp sökülecek. Ardından yeniden inşa edilecek.
– İstelaktit adı verilen, Mimar Sinan döneminde, düşey bir yüzeyden üzerinde bulunan daha taşkın bir yüzeye geçmek ve ona bindirmelik görevi yapmak için taş veya tuğladan küçük prizmalar şeklinde, birbiri üzerine oturan bindirmelikler kullanılacak.
– Yüzeyi bozulan taşlara ekleme yapılacak.
– Onaya göre sıva altı dolgusu ile sıva ve derzlerde hidrolik kireç harcı kullanılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın