Sultan Ahmet Medresesi’ni Gördünüz Mü?

Fatih Belediyesi ve İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 3 milyon 966 bin 107 lira bedelle restore edilen medrese, geçmişteki gibi darü'l-hadis olarak hizmet verecek.

Sultan I. Ahmed tarafından Sedefkar Mimar Ağa’ya yaptırılan ve daha önce Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün deposu olarak kullanılan 396 yıllık Sultan Ahmet Medresesi, tarihinin en kapsamlı restorasyonunu geçirdi.

İstanbul’da turistlerin en çok ziyaret ettiği “Mavi Cami” olarak da bilinen Sultan Ahmet Camisi’nin de içinde yer aldığı Sultan Ahmet Külliyesi’nin bir parçası olan medresedeki restorasyon kapsamında, kubbe üstü, dış cephe ve iç mekanda çeşitli çalışmalar yapıldı. Medresenin mescidinde yürütülen raspa çalışmasında, orijinal bezemeler ortaya çıkarıldı ve zeminindeki ahşap döşemeler söküldü.

24 hücreli medrese

Sultanahmet Külliyesi’nin bir bölümünü oluşturan darü’l-hadis medresesi, kıbleye paralel dikdörtgen planlı bir avlu çevresinde yapıldı. Zeminden üç basamakla yükseltilen dershanenin geçmişte mescit olarak kullanıldığı kıble duvarındaki mihraptan anlaşılıyor. Cephelerinde iki katlı pencerelerin bulunduğu dershanenin üzeri, pandantifli bir kubbe yer alıyor. Faaliyetini 1924 yılına kadar sürdüren medrese, 1935 yılında onarıldı ve avlusu camlı bir çatıyla örtüldü.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Tarihi eserlerin hayata kazandırılmasının önemli yollarından bir tanesi restore etmek ama restorasyondan sonra kuruluş amacına uygun fonksiyon veremezseniz ve yaşatamazsanız, bütün yaptıklarınız boşa gider. Restore ettiğimiz bütün tarihi yapıların hepsinin şu anda bir fonksiyonu var ve kuruluş amaçlarına uygun olarak çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın