Sualtında Yaşamı Tasarlamak

İzmir Ekonomi Üniversitesi 2. sınıf mimarlık öğrencilerine yönelik “Mission Aquarius: Biyomimetik Yapısal Bir Organizma” adlı iki haftalık bir çalıştay düzenlendi, çalıştaydan çıkan ürünler 13 Mart'a kadar sergilenmeye devam edecek.

Bilim adamları küresel ısınmanın etkisi ve buzulların erimesiyle önümüzdeki 100 yıl içinde deniz seviyesinin 3 metre kadar yükseleceğini ve daha uzak bir gelecekte yerküredeki kıtaların büyük kısmının sular altında kalacağını öngörmekte. Böyle bir durumda enerji kaynaklarının da tükenmesiyle insanoğlunun su altı kaynaklarına yönelmesi ve kendini su altı yaşamına hazırlaması kaçınılmaz görünüyor.

Böyle bir gelecek senaryosundan yola çıkarak İzmir Ekonomi Üniversitesi 2. sınıf mimarlık öğrencilerine yönelik “Mission Aquarius: Biyomimetik Yapısal Bir Organizma” adlı iki haftalık bir çalıştay düzenlendi. Burkay Pasin, Güzden Varinlioğlu, Hugh Clarke koordinatörlüğünde ve yarı zamanlı öğretim görevlileri Özgür Genca, Lale Başarır, Filiz Keyder Özkan, Ayşe Bozkurt Karal, And Akman, Onur Dinmez, Onurcan Çakır’ın rehberliğinde öğrenciler su altındaki yaşam formlarından yola çıkarak okyanus derinliklerinde yaklaşık 80.000 metrekarelik bir alanda çoğalıp hareket edebilen yaşam üniteleri tasarladılar.

Her yıl gelecek temalı sıra dışı ortamlarda benzer çalıştayları gerçekleştiren ekip adına Yrd. Doç. Dr. Burkay Pasin şunları belirtti:

“Ünlü okyanus bilimci Kaptan Cousteau’nun torunu Fabien dünyanın işler durumdaki tek deniz altı laboratuvarı olan Florida açıklarındaki Aquarius’ta 31 gün yaşayarak dedesinin rekorunu kırdı. Dolayısıyla yüzeyden destek almadan varlığını sürdürebilecek gerçek bir Atlantis kurulması için ilk adımı attı. Biz tasarımcılara düşen ise su altında yaşama ilişkin senaryolar üretebilmek ve bu senaryoları uygulanabilir ve diğer canlıları tehdit etmeyen yaşam formlarına dönüştürebilmek. Bu yaklaşımdan yola çıkarak öğrencilerimiz hem okyanus canlılarının biyolojik özelliklerinden yararlanarak hem de dalga, hidrojen gazı gibi enerji kaynaklarını kullanarak özgün yaşam formları ürettiler.”

Toplam 17 projenin yer aldığı çalıştayın sergisi 13 Mart’a kadar D Blok Çok Amaçlı Salon’da görülebilir.

Not: Öğrencilerin ürettiği diğer projelerin görsellerine haberin galerisinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın