Su Üzerinde Yaşam

New York merkezli MOS Architects, göl üzerinde yüzen ahşap bir ev inşa etti. Evin, gölün üzerinde durması ise tabanındaki çelik dubalarla sağlanmış.

Yazlık olarak kullanılabilen Floating House adlı iki katlı yapı, Kuzey Amerika’nın büyük göllerinden biri olan Kanada taraflarındaki Huron Gölü üzerine inşa edildi.

Yapı, duba tabanı sayesinde yıl boyunca artan ve azalan su seviyesine uyum sağlıyor.

Tasarımın sahibi stüdyo yapıyı, “Yıllık periyodik değişim, Huron Gölü ‘nün su seviyesinin aydan aya, yıldan yıla sert bir şekilde yükselip alçalmasına yol açıyor. Tabanındaki dubalı çelik yapı, evin göl ile birlikte dalgalanmasına ve suyun bu durağan ve hareketli değişimine uyum sağlamasına olanak veriyor” şeklinde açıklıyor.

Yapının cehpesi yağmur korumalı sedir tahta ile döşenmiş. Levhalar arasındaki açıklıklar ihtiyaç duyulan ışık ve özel alan derecesine göre farklı uçlarda çeşitlilik gösteriyor.

Yapının ana malzemesini oluşturan kırmızı sedir, bölgede çok yaygın olarak kullanılan ve hem ekonomik hem de son derece dayanıklı bir malzeme. Yapının dış cephesinde, içinde ve çatısında kullanılan yağmur korumalı sedir, ışığı ve manzarayı yumuşatmak için özel alanlarda daha yoğun kullanılmış.

Alt katında tekneler için depo alanı, tuvalet ve sauna, üst katında ise temel yaşam alanı bulunan yapının her iki katına giriş kıyıya bağlanan köprülerle gerçekleşiyor. Giriş doğrudan evin ana arter olarak işlev gören bölümü mutfağa gidiyor. Her iki uçta bulunan büyük odalar salon ve yatak odası olarak kullanılıyor.

Döşeme, tavan, mobilya ve doğramaların hepsinde ahşap kullanılmasının yanı sıra banyoya da ahşap küvet ve lavabolar ilave edilmiş.

Floating House, Hilary Sample ve Michael Meredith tarafından 2005 yılında kurulan MOS Architects’in ilk projelerinden biri. Firma bu proje ile Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum tarafından 2015 yılında ödüle layık görüldü.

Etiketler

Bir yanıt yazın