Su Kulesinden Konuta Ödül Kazanmış Bir Dönüşüm

Hollanda’nın Nieuw Lekkerland şehrinde RV Architectuur tarafından tasarlanan proje her yıl dönüştürülmüş en iyi su kulesi sahiplerine verilen Watertowerprize 2020'ye layık görülmüş.

Fotoğraflar: René de Wit

Mülk sahipleri su kulesinin hemen yanındaki bir evde doğup büyümüş iki kuzen.

2013 yılında – o zamanlar sadece 21 yaşındayken – kuleyi satın almayı başarmışlar. Başta, önümüzdeki 10 yıl boyunca dönüşüm üzerinde kademeli olarak çalışmayı planlasalar da, aileleriyle birlikte bir an önce kulede yaşamayı istemişler.

Su kulesi ve kuleyi çevreleyen alan, nispeten mütevazı bir bütçeyle tamamen kendi elleriyle yeniden inşa edilmiş. Hollanda Su Kulesi Ödülü jürisi kuleyi ve çevresini tamamen kendi zevklerine göre yeniden şekillendiren mülk sahiplerinin çabası ve cesaretinin yanı sıra, dönüşümün altında yatan mimari müdahalenin rolünü de ödüle değer bulmuş.

Başarılı dönüşümün temelini Ruud Visser ve Fumi Hoshino’nun güçlü tasarımı oluşturmuş. Lek nehrine ve Hollanda polder manzarasına bakan boydan boya büyük pencereler, içerideki alanların kalitesine katkıda bulunarak su kulesinin sağlam görünümüne mükemmel uyum sağlamış.

Tasarım sürecinde mimarların mottosu: ‘Su kulesini eve çevirme, su kulesinde yaşa’ olmuş. Su kulesi, Nieuw Lekkerland’ın hemen dışındaki bir hendek üzerinde yer alan su kulesi 1915 yılında inşa edilmiş. Tasarım çalışması iki ana probleme yanıt verecek şekilde geliştirilmiş.

İlk problem su kulesinin karakterini kaybetmeden cephede gün ışığı için açıklıklar oluşturmak olmuş. Kapsamlı bir çalışmadan sonra, cephedeki baklava biçimli pencerelerin bu özel su kulesinin karakteri için gerekli olduğu sonucuna varılarak bu elmas biçimli pencereler korunmuş. Yeni planlanan açıklıkların mevcut pencerelerin etrafında yer almasına karar verilmiş.

İkinci problem ise su kulesini ‘normal’ bir konut evine dönüştüren planın aksine, su kulesi içinde yaşamayı sağlayacak bir konut planını tasarlamak olmuş. 9 metre çapındaki bu altıgen kuledeki konut planının, tüm konut ve yapı yönetmeliklerine uygun olması sağlanmış.

Kule; çift katlı bahçe odası ve onun üzerinde iki katlı iki konut olacak şekilde üç bölüme ayrılmış. Her konut bölümü yaşam alanlarının bulunduğu bir kat ve uyku alanlarının bulunduğu bir kat olmak üzere iki katlı olacak şekilde hayata geçirilmiş.

Her bir konut bölümünün farklı bir manzaraya bakması planlanmış; bir konut nehir manzarasına sahipken diğerinin polderlere bakması sağlanmış. Her konut için kendine özgü bir kat planı tasarlanmış. Özel görünüm, kat planının yönünü belirlemiş ve hem inşaat hem de yerleşim tamamen buna göre şekillendirilmiş.

Uyuma alanlarının dışında bulunan cephedeki açıklıklar dikey ahşap kafeslerle çevrelenmiş. Bu ahşap kafesler, uyku alanları için perde işlevi görecek şekilde planlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın