“Su Kübü”

"Su Kübü" olarak da bilinen Pekin Ulusal Su Sporları Merkezi, 2008 Yaz Olimpiyatları için hazırlanan Olimpiyat Parkı'nın içinde, Pekin Ulusal Stadyumu'nun hemen yanında yer alıyor. Merkezin temelleri 24 Aralık 2003'te atıldı.

Su Kübü, başlangıçta Avustralyalı bir mimarlık firması olan PTW Architects tarafından tasarlandı, strüktürel tasarımında da CSCEC (China State Construction Engineering Corporation) ve Arup ile işbirliğine gidildi. Strüktürün inşaasını CSCEC üstlendi. İçi boş, çelik çerçevelerden oluşan iskeletin üzerinde, 100.000 metrekarenin üzerinde ETFE (etilen tetrafluroetilen) kaplama kullanıldı. Dünyanın en geniş ETFE kaplaması rekoruna sahip olan yapıdaki hava yastıklarının toplam kalınlıkları ise yalnızca 8/1000 inç. ETFE kaplama aynı zamanda geleneksel cama göre daha fazla gün ışığı ve sıcaklığın içeri girmesini ve böylece enerji kaybının %30 oranında azalmasını sağlıyor.

Dış cephe Weaire-Phelan strüktürüne dayanıyor, yani (sabun baloncuklarından form bulan) bir tür köpük. Model, bir köpüğün ortasından bir parça dilimlenerek oluşturulmuş. Kelvin köpüğü yerine, daha düzensiz ve organik sonuçlar verdiği için Weaire-Phelan strüktürü tercih edilmiş.

Yapı, oyunlar sırasında 17.000 kişilik bir kapasitede hizmet verecek, sonrasında ise bu sayı 6.000’e düşecek. Toplamda 32.000 metrekareyi örten kompleksin arazide kapladığı toplam alan ise 65.000 metrekareyi buluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın