Studio Libeskind Belçika’daki Boerentoren Kulesine Çağdaş Bir Ek Tasarladı

Studio Libeskind, Belçika'nın Antwerp kentinde bulunan ve bir zamanlar Avrupa'nın en yüksek gökdeleni olan ikonik Boerentoren'e çağdaş bir ek tasarladı.

Studio Libeskind, Belçikalı mimar Jan Van Hoenacker tarafından art deco tarzında tasarlanan ikonik, 90 yıllık yüksek binaya kültürel faaliyetler ve seyir yeri olan bir çatı katı kazandırmayı planlıyor.

Mimarlık ofisi yerel mimarlık ofisi ELD ile birlikte geliştirdiği proje önerisiyle, şu anki sahibi olan liman işletmeleri Katoen Natie tarafından düzenlenen bir tasarım yarışmasında birincilik elde etti.

Katoen Natie, yarışma ile Avrupa’nın ilk yüksek binalarından biri olan ve tamamlandığında kıtanın en yüksek gökdeleni olacak binayı, mimari mirasını koruyarak halk için bir kültür kurumuna dönüştürmeyi hedeflemiş.

Flaman yayın kanalı VRT’nin haberine göre, duyurunun ardından Libeskind proje hakkında “Boerentoren, New York’taki Empire State Binası gibi, zamanında benzeri görülmemiş bir art deco tasarımıydı. Daireleri ve ofisleri olan özel bir binaydı. Bugün tüm kompleksi sanat için kamusal bir alana dönüştürüyoruz,” şeklinde açıklama yaptı.

Boerentoren’deki restorasyon çalışmaları başladı ancak VRT, Studio Libeskind’in tasarımı üzerindeki çalışmaların henüz yetkililer tarafından onaylanmadığını, bu nedenle nihai tasarımın değişebileceğini bildirdi.

Onaylanırsa, Studio Libeskind’in uzantısı kulenin tepesine bir taç gibi oturacak ve korunacak olan kulenin art deco tarzını yan yana getirecek.

Görseller ayrıca, stüdyonun arka cepheye dışarıdan görülebilecek çok sayıda bitki için alanlar içeren bir cam kule eklemeyi planladığını da gösteriyor. Her iki ekleme de görüntülerde köşeli cam formlarla tasvir edilmiş – bu, Libeskind’in çalışmalarının çoğunda kullandığı tipik bir özellik.

Ek yapının tam yüksekliği açıklanmamakla birlikte, 123 metre yüksekliğindeki Antwerp katedralinin yüksekliğini aşmayacağı biliniyor.

İnşa edilirse, Boerentoren’in ek yapısı halka açılarak Antwerp’in silüetine hayran bırakacak ve yemek yiyip içilebilecek bir alan olarak kullanılacak.

Projenin bir parçası olarak Studio Libeskind, kulenin mevcut bölümlerini üç katlı sergi alanları da dahil olmak üzere çeşitli kültürel ve eğitim faaliyetlerine dönüştürmeyi planlıyor.

Mevcut bir bodrum katı ve iki park yeri katı da Antwerp’in tarihine adanmış galerilere dönüştürülecek.

Boerentoren, KBC bankası onu bir ofis kulesine dönüştürmeden önce bir konut kulesi olarak inşa edilmiş. KBC,  1960’ların sonlarında binanın yenilenmesi ve genişletilmesi ile görevlendirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın