Studio Bua, Terk Edilmiş Bir Çiftlik Yapısını Sanatçı Stüdyosuna Dönüştürüyor

Mimarlık ofisi Studio Bua, İzlanda'da terk edilmiş bir çiftlik yapısının duvarları içine yerleştirilmiş, beşik çatılı bir konut ve sanatçı stüdyosu tasarladı.

Londra ve Oslo’da ofisleri bulunan Studio Bua, İzlanda’nın batısındaki Breiðafjörður Doğa Rezervi’ne bakan ve eski çiftlik yapılarından oluşan yapı kümesini yeniden canlandırmak için bir öneri geliştirdi. Projenin ilk aşaması, metruk beton ahır yapısının bir sanatçı stüdyosu ve tatil evine dönüştürülmesini içeriyor. Mevcut ahırın beton yapısı korunmuş ve proje, ahırın iki katı yükseklikte bir stüdyo alanının yanı sıra bir mutfak ve bir yemek alanını barındıracak şekilde uyarlanmış.

Ana yapıya bitişik tek katlı duvarlar daha önceden temelsiz inşa edilmiş ve bu nedenle yeniden kullanılamayacak kadar dayanıksız kabul edilmiş. Bunun yerine, yapının bu eski öğeleri olduğu gibi bırakılmış ve duvarların avlu etrafında bir çeper oluşturması hedeflenmiş.

Giriş katı, mevcut ve yeni açıklıklar sayesinde doğal aydınlatma ve çevredeki peyzajın manzarasına sahip bir dizi bölüm sağlamak üzere tasarlanmış. Tasarım ekibi, çoğunlukla duvarlar güçlendirilmediği ve daha fazla açıklık yapıyı tehlikeye atacağı için, yalnızca gerekli yerlerde bu müdahaleleri yaptıklarını ifade ediyor.

“Ek olarak iki yeni açıklık ekledik çünkü mutfağa daha fazla ışık girmesine ve büyük sanat eserlerinin içeri alınabilmesi için bir stüdyo girişine ihtiyacımız vardı.”

Zemin kattaki alanlar, çıplak beton zemin ve lekeli huş ağacı kontrplak ile kaplanmış yüzeyler dahil olmak üzere basit ve pratik malzemelerden oluşan bir palete sahip.

Tasarım ekibi, daha önce lekeli kontrplak kullanmış olan müşteriyle, çevredeki kırsalda bulunan renklerle etkileşim kuracak pigmentler geliştirmek için iş birliği yapmış.

Mevcut zemin katın üzerine eklenen ahşap çerçeveli yapı; küçük bir oturma odası, iki çift kişilik yatak odası ve bir banyo da dahil olmak üzere binanın diğer yaşam alanlarını içeriyor.

Uzantının formu, orijinal beton yapının profilini yansıtırken; homojen, oluklu metal kaplama bu hacmin yeni bir eklenti olarak mekanda fark edilmesini sağlıyor.

Binanın köşesine yerleştirilmiş merdiven, sahile ve ötesindeki fiyorda bakan bir dizi pencereyle çevrili oturma odasına çıkıyor. Asma kat, bir zamanlar samanın ahıra alındığı üçgen çatıdaki büyük bir açıklıkla çevrili, aşağı katta bulunan yemek alanına bakıyor.

Üst katta kullanılan sessiz renk paleti geleneksel iç mekanlardan esinlenilerek seçilmiş. Hakim dokuyu lekeli beyaz çam panoları ile kaplı duvarlar ve zeminler oluşturuyor.

Birinci kattaki kontrplak korkuluklar da dahil olmak üzere proje boyunca geri kazanılmış malzemeler kullanılmış. Dış mekan mobilyaları, mevcut beton duvarlardan oluşturulan yeni açıklıklardan kurtarılan beton kullanılarak üretilirken, tüm iç kapılar ve banyo lavabosu Reykjavik’teki bir geri dönüşüm merkezinden tedarik edilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın