Steven Holl’den Şanghay’a Yeni Bir Kültür ve Sağlık Merkezi

Steven Holl Architects, Şanghay'da, peyzajlı bir parkın içine yerleştirilmiş düzensiz açıklıklarla delinmiş bir çift beton binadan oluşan bir kültür ve sağlık merkezini tamamladı.

Mimar Steven Holl tarafından yönetilen firma, Şanghay’ın Fengxian Bölgesi’ndeki Punan Kanalı’nın yanındaki arsada Cofco Kültür ve Sağlık Merkezi’ni tasarladı. Tek tip apartman bloklarının yoğunlukta olduğu mahallede inşa edilen yeni binanın toplumu bir araya getirme görevini üstlenmesi hedeflenmiş.

Steven Hall proje hakkındaki görüşlerini, “Kültür ve sağlık için mimarlık üzerinde çalışmak, pandeminin küresel etkilerini hissetmeye devam ettiğimiz şu anda çok ihtiyaç duyulan sosyal bir taahhüttür” şeklinde belirtmiş.

Cofco Kültür ve Sağlık Merkezi’ndeki çevre düzenlemesi, her ikisi de patikalarla dörde bölünmüş bir orta avlu ve bir kır çiçeği bahçesi de dahil olmak üzere bir dizi saat benzeri daire olarak düzenlenmiş. Binalar, iç mekanları ortaya çıkaran düzensiz açıklıklarla delinmiş açık gri beton hacimleriyle “gözeneklilikleri ve açıklıkları bakımından bulut benzeri” olarak tanımlanmış.

Kültür merkezi, zemin kattaki kafe, oyun alanı ve ortak aktivite alanına bakılmasını sağlayan camlı duvarlarla kaplı şeffaf bir tabana sahip. Ziyaretçilerin binaya, orta avludan üç katlı camlı bir açıklığa yerleştirilmiş bir girişe giden hafif kıvrımlı bir rampayı kullanarak girmeleri planlanmış.

Girişten bir kütüphaneye, internet hizmet alanına ve birinci katta büyük bir oditoryuma erişim sağlanmış. İki üst kat, badminton kortları, masa tenisi odası ve spor salonu dahil olmak üzere spor ve oyun tesislerine ev sahipliği yapmak üzere tasarlanmış. Binanın ortasına açılan dairesel bir boşluk, gün ışığının iç sirkülasyon alanlarına süzülmesini sağlayan yarı saydam cam panellerle kaplanmış.

Kültür merkezine benzer şekilde, avlunun karşı tarafında yer alan sağlık merkezinde de dairesel merkezi mekanın dış hatlarını takip eden içbükey bir cephe tasarlanmış.

Sağlık merkezinde binanın tüm yüksekliğini genişleten ve yarı saydam bir çatı ışığı ile kapatılan kıvrımlı bir merkezi atriyum tasarlanmış.

Zemin kattaki atriyum çevresinde düzenlenmiş bir lobi, kıvrımlı bir merdivenle üst katlara bağlanmış.

Zemin katta ayrıca bekleme alanı, eczane ve muayene odaları bulunurken, üst katlarda tedavi alanları, idari tesisler ve mola alanları oluşturulmuş.

Her iki bina da yukarıdan ve çevredeki apartmanlardan bakıldığında manzara ile birleşmelerine yardımcı olan yeşil sedum çatılarla örtülmüş.

Etiketler

Bir cevap yazın