Spontane Şehirlerin Dönemi Kapanıyor: Songdo IBD

Güney Kore'de yer alan Songdo IBD (International Business District), modern ve devasa bir metropol olarak sadece Kuzey Asya'nın değil tüm dünyanın yeni iş merkezi olmayı hedefliyor.

Güney Kore’nin başkenti Seul’a yakın konumda yer alan ve bir liman kenti olan Incheon, Seul ile Busan’dan sonra ülkenin en önemli 3. merkezi. Songdo IBD ise bu önemli metropolün kıyı kısımlarının ıslahı ile elde edilmiş topraklarda, 6 km2‘den daha fazla bir alan üzerinde konumlanıyor ve sürdürülebilir, yenilikçi bir kent modeli ortaya koyuyor. Bölgenin bir diğer avantajı ise Şangay, Pekin ve Tokyo gibi dünyaca önemli merkezlerin tam ortasında yer alıyor olması. Çevre kirliliği, eğitimsiz iş gücü ve nitelikli arazinin yetersiz olması gibi nedenlerden ötürü büyük ve uluslararası şirketler tarafından tercih edilmeyen, kendi sermayesini ise sürekli aşağı çeken Kuzey Kore, bu proje ile yeni bir vizyona sahip olmanın yanı sıra Asya’nın artık kaldırma kapasitesinin sınırına yaklaşan, tıkanmış mega şehirlerine yeni bir alternatif oluşturacağa benziyor.

New York Central Park, Venedik kanalları gibi dünyaca ünlü kentsel öğelerin replikaslarının da yer aldığı bu yeni mega kentte Kore’nin en yüksek yapısı olan Kuzey Asya Ticaret Binası ve Samsung’un yeni bio-endüstri merkezi yer alıyor.

2015 yılında bitmesi planlanan dünyanın ilk ekolojik ve sürdürülebilir serbest ekonomi bölgesi Songdo IBD, 80.000 adet apartman 4,6 km2‘lik ofis alanı ve 0,9 km2‘lik perakende alanıyla Kuzey Asya’nın dünyaya açılan yeni kapısı olarak nitelendiriliyor.

Songdo IBD’nin önümüzdeki 60 yıl içinde ekonomisi ihracata yönelik üretime dayalı, düşük karbon salımlı, kontrollü büyüyen, sürdürülebilir ve yeşil bir kent olabilmesi için projeye 2009 yılında devlet tarafından 38 milyar Dolar’lık bir teşvik paketi ayrılmış. 0,4 km2‘lik toplam bisiklet parkur alanı, şarjlı otopark alanları, oldukça geniş yeşil alanlar, elektrikli araçlar, çöp kamyonlarına olan ihtiyacı ortadan kaldıran atık toplama sistemi gibi alt yapısal nitelikler ve bölgedeki en önemli yapıların LEED gereksinimlerinin tümünü sağlamış olması sayesinde Songdo’nun bu hedefine oldukça yaklaştığını söylemek mümkün.

LEED-ND (Neighborhood Development) Pilot Programı’nın bir parçası olan Songdo’da Yeni Şehircilik ilkeleri üzerine inşa edilen, yeşil ve akıllı büyüme odaklı, belediye imar yasaları içine yerelin de dahil edildiği pozitif bir planlama yaklaşımı benimsenmiş.

Bu mega projenin tasarımı, toplam 100 milyon m2 master plan, ofis alanı, konut, perakende mağazaları, otellerin yanı sıra kamu kullanımına yönelik kültürel tesisleri de kapsayan oldukça geniş bir portfolyoya ve yenilikçi tasarımları ile dünya çapında bir başarıya sahip Kohn Pederson Fox’a ait. Projenin yatırımcı ayağında yer alan isimler ise Amerika bazlı dünyaca ünlü gayrimenkul geliştirme ve yatırım şirketi GALE International ile Latin Amerika, Asya, Kuzey Avrupa başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında projelere imza atan POSCO E&C.

Etiketler

Bir yanıt yazın