ŞPO’dan Şehrizar Konaklarıyla ilgili Basın Açıklaması

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi 3 Eylül 2012 tarihinde internet sitelerinde yaptıkları bir basın açıklamasında silüeti tahrip eden başka bir proje olarak Şehrizar Konakları projesini bir kent suçu olarak açığa çıkarıyor.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından yapılan basın açıklaması şu şekilde:

“Boğaziçi Siluet Alanı içerisinde yer alan ve bugün üzerinde Şehrizar Konakları olarak bilinen konut projesi inşaatının devam ettiği Üsküdar İlçesi Burhaniye Mahallesi 1326 Ada, 56–60–61 parsellere ilişkin, Boğaziçi planlarında yer alan siluet sınırlamasına aykırı hükümler içeren imar planı değişiklikleri, tüm yargı kararlarına rağmen hukuksuzca devam ediyor.

Boğaziçi Siluet Alanı olarak tanımlanan alan içerisinde bulunan ve geçmişten günümüze kadar Boğaziçi planları ve yasal düzenlemelerle korunan 6.50 mt. yapı yüksekliği sınırlaması söz konusu alanda, ilk olarak 14.06.2008 tarihinde onanan Koruma Amaçlı İmar Planı değişikliği ile yapılaşma koşulları arttırıldı. Bu plan değişikliği ile siluet alanlarına yönelik önemli bir planlama ilkesi yok sayıldı ve maksimum bina yükseklikleri 6.50 metreden 9.50 metreye çıkarıldı. Münferit olarak düzenlenen ve ayrıcalıklı imar hakları içeren 2008 onanlı plan değişikliği Odamız tarafından yargıya taşındı ve İstanbul 8. İdare Mahkemesi kararı ile planın yürütmesi durduruldu. Ancak alana ilişkin 16.04.2010 tarihinde yeni bir Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı onandı ve bilirkişi raporu doğrultusunda alınan mahkeme kararlarına açıkça aykırı olan söz konusu plan, Odamız tarafından bir kez daha yargıya taşındı. İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından bu plan da bir kez daha hukuka ve şehircilik ilkelerine aykırı bulundu, 30.03.2012 tarihinde iptal kararı verildi ve Danıştay 6. Dairesi tarafından 24.07.2012 tarihinde iptal kararı onandı.

16.12.2011 tarihinde ise daha önce 2 kez hukuka ve şehircilik ilkelerine aykırı bulunarak iptal edilen plan, yine aynı içerikle ve önceki mahkeme kararlarındaki iptal gerekçelerini hiçbir şekilde karşılamayacak şekilde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden onandı. Hukuka aykırılığı açık olan bu plan, Odamız tarafından ivedilikle yeniden dava konusu edildi. Bu süreç içerisinde mahkemece verilen iptal kararlarına rağmen planlama alanında Şehrizar Konakları projesi hayata geçirildi. Tamamıyla hukuksuz olarak sürdürülen ve neredeyse tamamlanmak üzere olan konut projesinin inşaatında satış işlemleri halen devam ediyor. Hukuka, kamu yararına, şehircilik ve planlama ilkelerine aykırılığı defalarca tescil edilmiş plan kararları halen ısrarla tesis edilmeye çalışılıyor. Bağlayıcı olan ve geciktirilmeden yerine getirilmesi zorunlu kılınan mahkeme kararlarının hiçe sayılarak, aynı işlemin defalarca yeniden tesisi hukuk açısından kabul edilemez bir suç niteliği taşımaktadır.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi olarak 2008 yılından bu yana süregelen bu hukuksuzluğa karşı kayıtsız kalmayacağımızı ve Şehrizar Konakları örneğinde olduğu gibi kanunların, yönetmeliklerin, yargı kararlarının hiçe sayılarak ısrarla işlenen kent suçları karşısında kamuoyunu uyarmaya devam edeceğimizi bigilerinize sunarız.”

Etiketler

Bir yanıt yazın