Space Crystals, Evreni Keşfetmeye Davet Ediyor

Open Architecture, Çin'in Yantai kentinde okyanus kıyısındaki bir parkta gizemli siyah bir nesne gibi görünen bir uzay müzesi ve deneyim merkezi tasarladı.

Space Crystals adı verilen bina, bir ucu okyanusa doğru yükselen, taş benzeri bir şekle ve parlak siyah bir dış cepheye sahip. Open Architecture, tasarımı “deniz kenarındaki bir parkın açıklığına gizemli bir şekilde inen dünya dışı görünümlü bir nesne” olarak tanımlıyor.

Arkası boyalı cam dış cephenin yarısını kaplayacak, fotovoltaik cam ise güneye bakan cepheyi kaplayacak ve binanın aydınlatmasına yetecek kadar güneş enerjisi üretecek.

Open Architecture’ın kurucu ortağı Huang Wenjing, “Üretici, fotovoltaik camın yaklaşık 2.520 metrekarelik toplam çıkış gücünün 77 kilowatt olduğunu hesapladı. Güneşli koşullar altında bu kapasite, tüm binanın genel aydınlatma gereksinimi için yeterli,” diyor.

Ziyaretçiler binaya güney cephede yükselen konsolun altından girecek ve cephenin görünümünü yansıtan duvarlara sahip 20 metre yüksekliğinde bir atriyuma ulaşacak. Atriyum, asılı nesnelerin ve dijital projeksiyonların olduğu bir sergi alanı olarak kullanılacak.

“Işık çokgen yüzeylerden yansıyarak, monolitik beyaz düzlemler üzerinde, zamanla ve değişen hava koşullarıyla değişen, grinin tonlarında görünüyor.”

Mimarlık ofisi, ziyaretçilere binayı kademeli olarak keşfettikleri hissini vermek amacıyla, üst kattaki sergi alanlarına çıkan olan atriyum alanını çevreleyen bir rampa tasarladı. Spiral rampa okyanus manzaralı bir açık hava terasına açılıyor.

Huang, “Space Crystals tasarımının ana hedefi, sahil parkında halkın ilgisini çeken ve sürükleyici sergiler aracılığıyla insanları evreni keşfetmeye çeken gizemli bir bina yaratmaktı. İnsanlar, özellikle de yaşlı nesiller, genç neslin evrenin bilinmeyenlerini anlama ve keşfetme konusunda ilham alacağını ve cesaretlendirileceğini umuyorlar,” diyor.

2026 yılında tamamlanması planlanan Space Crystals, Open Architecture’ın sahil parkına yönelik master planının bir parçası. Alanda inşa edilecek ikinci bina, Sea Square, kare şeklinde bir kütüphane ve iskele üzerinde toplanma binası.

“İki bina, biri gökyüzüne, diğeri denize yönelen, şimdiki zamanı, geçmişi ve geleceği birbirine bağlayan, uzay ve zaman arasında bir köprü oluşturuyor.” 

Etiketler

Bir yanıt yazın