Soyut Mekanlardan Oluşan Yapı

Dominique Coulon & Associés tarafından Illzach'da tasarlanan bu yapı, kasabanın içine yerleştirilmiş dev bir heykeli andırıyor. Komşu konutların hayranlıkla izleyebileceği pembe ve turuncu cephelere sahip binanın yerleşimi, soyut mekanlardan oluşuyor. Sade hatlarıyla bina kentsel çevresiyle uyum içinde bir bütünlük oluşturuyor.

Fotoğraflar: Eugeni Pons

Binanın temelini oluşturan renkli taban, bir dizi beyaz geometrik alanla taçlandırılmış. Parlak silüetleri mavi gökyüzüne karşı öne çıkıyor. Bu hacimler, zemin katı vurgulayan çift yükseklikli mekanlar oluşturuyor.

Küçük çocukların gelişimini ve ebeveynlerin çocuklarının ilk eğitmenleri olma rollerini destekleyen bu merkezin, avluları ve bahçelerinin yanında bina kabuğu da uzanıyor. Bu avlular ve bahçeler, rüzgârdan ve yollardan korunan açık hava kozaları gibi olup çocukların enerjilerine yaraşır nitelikte, keyifli bir çevre sunuyor.

Doğal ışığı ve oranları kullanan dinamik renk paleti sayesinde, hem çocukların hem de çalışanların gelişebileceği kullanıcı dostu bir öğrenme ortamı oluşturulmuş.

Yapı, kasabanın girişinde yer alıyor. Akçaağaçlar, kiraz ağaçları ve Japon spirealarından oluşan doğal bir arka planın önünde yer alan bu çocuk bakım merkezi, erken çocukluk döneminin naifliğini ve yumuşaklığını çağrıştırıyor.

Ana giriş, parselin köşesinde yer alıyor. Geniş bir ön avlu, halkı karşılıyor ve görkemli bir at kestanesi ağacının gölgesinde buluşmalara davet ediyor. Bu cephece daha geniş cam yüzeyler iç mekanı görünür kılıyor.

Giriş, ana koridora yönlendiriyor; burası genişliği ve hakim turuncu tonuyla ilk anda şaşırtıyor. Koridor, çift yükseklikli bir hacimde, kızıla çalan bir tonla yükseliyor ve gökyüzü mavisi dairelerle süslenmiş silindirik bir ışıklığa ulaşıyor. Bu, mimari projeye güçlü bir biçimsel kimlik kazandırırken renk kavramını günlük yaşamın merkezine yerleştiriyor.

 

Koridor, kreşin kalbi niteliğinde. Tüm program birimlerini birbirine bağlayan oyunbaz bir mekan olarak tasarlandığı için, klasik koridorlara ihtiyaç duyulmamış. Burası, çocukların merkeze emanet edildiği sembolik bir alan olduğu gibi, küçük grup etkinliklerine veya yılbaşı ağacı kutlamalarına ev sahipliği yapabilecek, hatta gelişim için ek bir mekan haline gelebilecek bir alan olarak da işlev görüyor.

Etkinlik alanları, geniş cam açıklıklarla güneye bakıyor. Bebekler ve daha büyük çocuklar için olan mekanlar yan yana yerleştirilmiş. Güneye bakan tavan penceresi de içeriye bol miktarda altın rengi doğal ışık girmesini sağlıyor. Bu tasarım yaklaşımı, sıcak dönemlerde doğal havalandırma ve serinleme olanağı da sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın