“Soykırım Anıtı” Taksim’de açıldı

Srebrenitsa soykırımında katledilen 8 bin 372 kişi anısına oluşturulan ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da ayakkabılarını göndererek desteklediği anıt, Taksim Gezi Parkı'nda açıldı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) İngilizce kısaltması olan “UN” yazılı anıtın açılışı öncesi konuşan Genç Boşnaklar Derneği Başkanı Enisa Kezo, “8372…” adlı projenin en kapsamlı faaliyetleri olduğunu belirtti. Kezo, “Gururla diyebilirim ki yeni bir kurum ve 31 üyemiz olmasına rağmen Türkiye vatandaşlarının ve gönüllülerinin desteğiyle projemizi başarıyla tamamladık” dedi.

Anıtta, Srebrenitsa’da katledilen 8 bin 372 kişi sayısınca ayakkabı bulunduğunu söyleyen Kezo, “Bu ayakkabıları veren insanlar, adalet için ses yükseltmekten korkmayan, barış ve istikrarı isteyen insanlardır” dedi. Kezo, şöyle devam etti: “Arkamda gördüğünüz ayakkabılar, sadece Srebrenitsa soykırımını anmaya yardımcı olmadı, aynı zamanda Türkiye ile Bosna Hersek arasında bir köprü oluşturdu. Ayakkabıları bağışlayan insanların yürekleri tek bir amaç için hep beraber, aynı anda bizler için attı. Böylece, bir kez daha kanıtlandı ki Srebrenitsa, sadece bizim değil hepimizin, Srebrenitsa sadece Boşnakların değil, tüm Türkiye’nin ve tüm dünyanın.”

Programın ardından, üzerinde “8372… Unutmadık, Unutturmayacağız” yazılı beyaz balonlar gökyüzüne salınarak, anıtın açılışı gerçekleştirildi. Anıt, Taksim Gezi Parkı’nda iki gün kalacak. Anıtta yer alan 8 bin 372 çift ayakkabı ise Hatay’daki geçici çadırkentlerde yaşayan Suriyelilere gönderilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın