Sovyet Mimarisinden İlham Alan Bir Sokak Sanatçısı: Evol

Sovyet Mimarisinden İlham Alan Bir Sokak Sanatçısı: Evol

Tore Rinkveld, bilinen adıyla Evol, 1972 doğumlu Alman bir grafiti ve sokak sanatçısı. Halen Berlin, Almanya ile Moskova, Rusya arasında çalışmalarına devam ediyor.

Evol en çok, şehir manzarasının gündelik özelliklerini boya aracılığıyla minyatür beton kule bloklarına dönüştürmesiyle tanınıyor. Toplumun aynası olarak gördüğü mimariden ilham alarak doğrudan elektrik panolarının, beton saksıların ve modern şehrin diğer tanıdık öğelerinin yüzeyini boyayan sanatçı, karton gibi sokaktan topladığı malzemeler üzerinde de çalışmalarını sergiliyor. Evol, grafiti geçmişinden yararlanarak, sanatsal becerilerini şehrin iç işleyişini keşfetmek için kullanıyor.

Evol, eski Doğu Almanya’nın savaş sonrası Sovyet mimarisine özel bir ilgi duyuyor ve Berlin’de dolaşırken sık sık binaların fotoğraflarını çekiyor. Evol’ün tasvir ettiği binaların çoğu gri, işlevsel ve gözden düşmüş bir tarza sahip, ancak yine de brütalist, anıtsal bir çekiciliğe sahipler. Sanatçı, dikkatleri mimarinin çarpıcı geometrisine ve bina iskelesine asılı dalgalanan bir tente, balkondan düşen gölgeler veya perdeye düşen ışık gibi bazen hafife alınan günlük ayrıntılara çekiyor.

Sanatçının gerçekçi bir görüntü oluşturmak için birçok ışık ve gölge katmanını dikkatli bir şekilde uygulayarak elde ettiği eserlerin şaşırtıcı küçük ölçeği nedeniyle dikkat çekiyor. Harika bir ayrıntı gözüyle, gri beton binaların tüm nüanslarını alıyor ve onları minyatür apartman bloklarına indirgiyor. Sanatçının çalışmalarındaki önemli bir diğer unsur ise kamuflaj. Örneğin bir elektrik panosunu boyayarak bu donuk, yıpranmış metal kutuyu grafiti ile kaplıyor.

Evol, topladığı karton kutular üzerinde yarattığı stüdyo çalışmalarında ise daha önceki bir zamanın mimarisinden, 1910 civarında inşa edilmiş, iki dünya savaşından ve totaliter rejimden sağ kurtulmuş basit Berlin şehir evlerinden ilham alıyor. Bu sıradan binalar, sanatçının yıllardır yaşadığı mahallenin tipik bir örneğini oluşturuyor.

Karton üzerinde bulunan basılı grafikler, bant ve diğer küçük ayrıntılar da gerçek şehir manzaralarının sıkıntılı doğasını ve görsel kirliliğini yansıtıyor.

Evol, hem stüdyo tabanlı işlerinde hem de geçici sokak enstalasyonlarında çevreyi ufak parçalara indirgiyor. Aynı zamanda sanatçı, mevcut altyapıyı yeniden kullanarak, onu siyah ve beyazın tonlarıyla ince ve basit bir şekilde dönüştürerek sanatı için küçük alanlar oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın