Sou Fujimoto’nun Kolektif Harekete Tepki Verebilen Görsel Enstalasyonu Londra’da Açılıyor

Sou Fujimoto ve karma gerçeklik stüdyosu Tin Drum iş birliği ile tasarlanan sanal bir strüktürden oluşan enstalasyon Medusa, Victoria and Albert Museum (V&A)'da kuruldu.

Sou Fujimoto’nun bu yılki Londra Tasarım Festivali için tasarladığı Medusa isimli enstalasyonda, ziyaretçiler  yürüyüşlerini manipüle edebilecekleri karma gerçeklik gözlüklerini kullanabilecekler.

Aynı anda 50 kişiye kadar ziyaretçinin kullanabildiği enstalasyonda, karma gerçeklik gözlüğü takılarak Fujimoto tarafından tasarlanan deneysel mimari formlar deneyimlenebilecek.

Medusa’nın dinamik strüktürü hayranlarının* hareketine göre değişiyor ve gelişiyor.

“Ziyaretçiler, galerinin kendisi tarafından sınırlandırılan hacmin içinde yüzer ve hareket eder durumda bulunan bu sanal mimari eseri eşzamanlı olarak gözlemleyebilecekler. Strüktür, grubun tamamını gözlemliyor ve herhangi bir tekil bireyden ziyade kolektif davranışlar hakkında gözlemlerine dayanarak kendini değiştiriyor. Birey ve kolektif arasındaki karşıtlığı araştırıyor.”
Yoyo Munk

Enstalasyon adını alan mit ve bilimin birleşiminde mitolojik figür Medusa’dan ve zooloji bilim dalında denizanası için kullanılan terimden alıyor. Munk bu seçimi “Güzel, çekici ve tehlikeli şeyler arasında dengeyi bulan bir yaşam figürü fikrini sevdik,” şeklinde açıklıyor.

Tasarımcı ayrıca, gelişen ve değişen dinamik strüktürü öne çıkarmak adına tasarımlarında ışıktan ve biyolüminesanstan -canlıların ışık üretmesi ve saçması- esinlenmiş.

“Aurora borealis (Kuzey Işıkları olarak da bilinir) gibi doğal ışık yapılarından ve ilgi duyduğumuz ışık kaynaklarından da çok fazla ilham aldık.”
Yoyo Munk

*Mitolojik figür Medusa’nın hayranlarının onun gözlerine baktıklarında taşa dönüşmesi mitine göndermede bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın