Sou Fujimoto’dan Budapeşte Parkı’na Bir Müzik Tarihi Müzesi

Japon mimar Sou Fujimoto, Budapeşte Şehir Parkı'nda müziğe adanmış bir müze tasarladı. The House of Music isimli 9.000 metrekarelik müzede, müziğin tarihi anlatılıyor.

Hungexpo ofislerinin bulunduğu alana inşa edilen müze, Budapeşte Şehir Parkı içinde ağaçlarla çevrili alanda yer almış. Fujimoto, cam bir duvarla sarılmış ve büyük bir sarkan çatı ile örtülen binayı, ziyaretçilere bir ağaç gölgesinin altında olma hissini yaşatacak şekilde tasarlamış.

Projenin çıkış noktasını “Şehir parkındaki çok sayıda ağaçtan büyülendik ve onların yarattığı alandan ilham aldık” şeklinde özetleyen mimar; “Büyük kanopi çevresini kaplayıp korurken, güneş ışınlarının da yere ulaşmasını sağlıyor. İç ve dış arasındaki sınırların bulanıklaştığı açık kat planını doğal ortamın devamı olarak tasarladım,” diye belirtiyor.

Binanın çatısı, bazıları ağaç içeren, bazılarıysa binaya doğal ışığın girmesine izin veren ışık boşlukları oluşturan 100 açıklıkla noktalanmış.

Çatının alt tarafında, tavana ağaç yapraklarını çağrıştıracak şekilde tasarlanmış 30.000 geometrik şekil yerleştirilmiş.

The House of Music, bir müzik notasının üç hareketini yansıtacak şekilde 3 katlı olarak tasarlanmış.

Binanın park seviyesindeki zemin katı, en büyüğü 12 metre boyundaki tamamen camdan yapılmış 94 adet özel üretilmiş panel ile çevrilmiş. Bu katta iki konser salonu planlanmış. Daha küçük bir mekan ağırlıklı olarak konferanslar ve atölye çalışmaları için kullanılırken, müzik performansları için 320 kişilik cam duvarlı bir oditoryum tasarlanmış.

Geniş bodrum katı, Avrupa müziği tarihine odaklanan Sound Dimensions – Uzay ve Zamanda Müzikal Yolculuklar adlı kalıcı bir sergi de dahil olmak üzere müzenin tüm ana galeri alanlarını içermek üzere hayata geçirilmiş.

31 hoparlörden oluşan bir ağdan 60 kişiye kadar 360 derecelik sesin deneyimleneceği yarı küresel bir ses kubbesi de bu seviyede planlanmış.

Birinci kat, ana seviyenin üzerinde, çatı yapısı içinde yer almış. Bu katta, bir multimedya kütüphanesi ve Macar pop müziği arşivinin yanı sıra sınıflar ve ofis alanları tasarlanmış.

Üç kat, geniş özellikli bir döner merdivenle birbirine bağlanıyor.

House of Music, Budapeşte’nin 122 hektarlık Şehir Parkı’nda birçok müzenin inşa edileceği iddialı Liget Budapeşte Projesi kapsamında hayata geçirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın