Sou Fujimoto, Tokyo Toilet Projesi İçin Bir Tuvalet Tasarladı

Sou Fujimoto, Tokyo Toilet projesinin son ayağı olarak umumi bir tuvalet tasarladı.

Fotoğraflar: Satoshi Nagare

Tokyo şehir merkezindeki Park Hyatt Tokyo Oteli’nin yakınındaki bir tuvaletin yerini alan Fujimoto tasarımı olan yapı, Tokyo Toilet projesi kapsamında şehirde inşa edilen 17. tuvalet.

Fujimoto’nun tuvalet bloğu büyük bir lavaboya benzeyecek şekilde tasarlanmış ve ortak bir el yıkama alanı bulunuyor.

“Umumi tuvaletlerin şehrin ortasında bir sulama yeri, şehri besleyen bir kaynak olduğu söylenebilir. Bu mekanlar, tuvaleti kullanmanın yanı sıra burayı farklı nedenlerle kullanacak çeşitli insanlar için bulunuyorlar ve ben de halka açık bir alan önermek istedim.”

Bir açık hava koridoru, bembeyaz tuvalet bloğunu, farklı yüksekliklere yerleştirilmiş dört musluğa sahip eliptik lavabodan ayırıyor.

“Bu alan herkes için olan tek bir lavabo teknesi. Ortasında büyük bir çukur bulunan şekil, çeşitli boylardaki insanların ellerini yıkayabilecekleri yerler içeriyor, böylece çocuklardan yaşlılara kadar herkes bu teknenin içinde ellerini yıkayabiliyor. Kendilerini ferahlatan ve sohbet eden küçük bir insan topluluğu oluşturuyor. Umarım bu, insanların suyla çevrili olarak bir araya gelebilecekleri yeni bir tür kamusal alan olur.”

Erkek ve kadın tuvaletleri kısmına açık hava koridorundan erişilirken engelli tuvaleti ve çocuk soyunma alanının binanın sonunda ayrı bir girişi bulunuyor.

Dış cephelerde olduğu gibi, tuvaletlerin iç mekanları da duvarların etrafına yerleştirilmiş gömme ışıklardan dolayı tamamen beyaz.

Fujimoto tasarımı tuvalet, Nippon Vakfı tarafından finanse edilen proje kapsamında tamamlanan en son tuvalet yapısı.

Etiketler

Bir yanıt yazın