Sosyal, Mimari ve Teknik Yeniliklerin Bulunduğu Bir Belediye Tesisi: “Cité Maraîchère”

2021’in Mart ayında tamamlanan “Cité Maraîchère” projesi, Fransa'nın Île-de-France bölgesinde yer alan Romainville’de, Paris merkezli multidisipliner ofis ilimelgo tarafından hayata geçirilmiş.

Cité Maraîchère, kentsel tarım ve sürdürülebilir gıdanın yanı sıra tarımsal, sosyal, mimari ve teknik yeniliklerin bulunduğu yeni bir belediye tesisi olarak tasarlanmış. Yenilenmekte olan bir mahallede, rasyonelliği ve yapıcı mantığıyla örnek teşkil eden bina, geleneksel ve modern pazar bahçeciliği uygulamaları arasında bir bağlantı görevi görecek şekilde planlanmış.

Projeyi başlatan Romainville Belediye Başkanı Corinne Valls’in amacı; kısa tedarik zincirlerini teşvik etmek, istihdam yaratmak, bölge sakinlerine kaliteli gıda garantisi vermek, sosyal bir topluluk ekonomisi geliştirmek ve sakinler arasında enerji kaynaklarının yönetimi konusunda farkındalık yaratmak olmuş.

2013 yılında revize edilmiş yerel kalkınma planı ile ilçe genelinde tarımsal kullanım için inşaata izin verilmiş. 1960’lardan kalma büyük toplu konut gelişmelerinden oluşan eski Marcel Cachin mahallesi, Ulusal Kentsel Dönüşüm Ajansı’nın bir yeniden geliştirme operasyonu olarak yeniden planlanmış. Ayrıca, birincil kentsel tarım işlevinin ötesinde, Cité Maraîchère’de arazi yönetimi ve arazi kullanımı, hava kalitesi ve ısı kaybının azaltılması, topluluk ağlarının geliştirilmesi gibi acil güncel kentsel temalar gözden geçirilmiş.

Bölgedeki kentsel dinamiklerle orantılı, kente açık, yenilikçi projede cephelerin homojen bileşimi ile tarımı ifade eden uygun ve uyarlanabilir bir bina tasarlanmış.

Proje, kontrollü bir biyoiklim ortamı olarak tasarlanmış olup, hem havalandırma sistemlerini hem de gün ışığını yüksek performanslı termal zarflar içinde birleştirmiş.

Tasarım amacı, sorumlu çiftçilik hizmetinde verimlilik hedefinden ortaya çıkmış.

Alan içine entegre edilen Cité Maraîchère, mahalle yaşamına katılan ve döngüsel ekonominin değer ve ilkelerini ileten alışverişlere elverişli bir eğitim binası olarak hayata geçirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın