Sonunda Üniversiteye Konuşma Yasağı Geldi

Yıldız Teknik’te, İstanbul’un Kuzey ormanlarıyla ilgili bir panel, “siyasi” bulunduğu için rektör tarafından engellendi.

YILDIZ Teknik Üniversitesi (YTÜ) Şehir ve İnsan Kulübü Başkanı Görkem Verdi, geçen hafta okulda yapmayı planladıkları ‘Kuzey Ormanları’ panelinin rektörlük tarafından siyasi bulunarak reddedildiğini söyledi. Bunun üzerine Şehir Plancılar Odası’nda gerçekleştirilen panel öncesi konuşan Verdi, panelin İstanbul’un Kuzey Bölgesi’nde yapılacak çalışmaların bilimsel bir açıklaması olduğunu belirterek, “İnsanların bunu anlamasına yöneliktir. Bizler YTÜ öğrencileri olarak okulda planlamayı tasarladık. Fakat bu tasarı rektörlük tarafından reddedildi ve siyasi bulundu.” dedi.

Hükümet kararını verdi

Görkem Verdi konuşmasında: “Örneğin, İstanbul’u anlamak’ üzerine olan sunum herhangi bir şekilde köprülerinin, otoyolların, havaalanlarının yapılması ya da yapılmamasına yönelik değil tamamen bilimsel verilere aittir. Buradan çıkacak sonuç yapılsın da olabilir, yapılmasın da olabilir. Biz her türlü karara saygılıyız” dedi.

Konuşmaların ardından basın mensuplarının “İzin almak için kiminle görüştünüz” şeklindeki sorusunu Verdi şöyle yanıtladı: “İzinler alınıyordu, alındığı sırada rektörlükten çağrıldım. Rektör yardımcılarıyla görüştüm. Onlar bu etkinliğin siyasal olduğunu, bunun bir anlamı olmadığını çünkü projenin başladığını’ söylediler. Gerekçede tam olarak şunu söylediler: Bu ülkenin bir hükümeti var. Bu hükümet bir karar aldı. Ve bu kararın artık bir geri dönüşü yok. O yüzden devlet dairesinde bunu eleştirmenin de bir mantığı yok. Kusura bakmayın.”

İstanbul’u anlamak için

YTÜ Şehir ve İnsan Kulübü Başkan Yardımcısı Meltem Oktay ise, proje 3 stüdyosu olarak, İstanbul’un tarihsel gelişimi ve Kuzey’e doğru büyümesi üzerine çalıştıklarını söyledi. Oktay, “İstanbul’un Kuzey’e doğru büyümesini anlamaya çalışıyoruz. Kuzey ormanlarıyla ilgili tamamen bilimsel araştırmaya yönelik bir etkinlik planlamıştık. Diğer arkadaşlarımıza da yarar sağlaması ve İstanbul’u anlamaları amacıyla yaptığımız bir etkinlikti. Fakat okulumuz izin vermedi. Biz de paneli Şehir Plancılar Odası’nda gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

“Tamamen bilimsel”

YTÜ Şehir ve İnsan Kulübü tarafından düzenlenen panelde “İstanbul’u anlamak” başlıklı bir sunum hazırlanmıştı. Sunumun herhangi bir şekilde köprülerinin, otoyolların, havaalanlarının yapılması ya da yapılmamasına yönelik değil tamamen bilimsel verilere dayalı bir sunum olduğu belirtildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın