#sonistasyon İle Dünya İstasyon/Gar Örneklerine Bakıyoruz

Hayatımızın her alanında olduğu gibi ulaşımda da değişim, dönüşüm başgöstermeye başladı.

Son beş senedir Yüksek Hızlı Tren (YHT) kavramı ile iç içeyiz. Eskişehir-Ankara, Ankara-Konya derken yeni açılan İstanbul-Ankara hattı ile rahat ve hızlı ulaşımın başka bir biçimini tadıyoruz. Kimimiz 4 saate yakın süren Ankara-İstanbul arası için çok uzun olduğu yorumunu yaparken, kimimiz bu hizmetten şimdiden memnun. Konya ve Eskişehirliler ise çoktan alıştılar. 

Harita üzerinde o şehirden bu şehire gitmek, bunu konuşmak basit elbet, ama gelin görün ki; ulaşım sadece noktalardan ibaret değil. Kısacası, İstanbul’a gelmeniz yetmiyor, çünkü geldiğiniz yer, eğer Anadolu Yakası’nda Gebze tarafına doğru oturmuyorsanız size biraz uzak kalabilir. Kent merkezine nasıl ulaştığınız, ulaşım ağlarının gitmek istediğiniz noktaya sizi nasıl bağladığı, bu ulaşıma hizmet veren yapıların günümüzde neye tekabül ettiği önemli sorular. 

Bununla da bitmiyor. Yeni ulaşım biçimlerine adapte olurken eskisini, eskiye hizmet edeni de unutmamak lazım. İstanbul’da artık Pendik’e kadar gelen şehirlerarası hatlar, Haydarpaşa Garı’nın geleceğini çoktan tehlikeye attı. Daha doğrusu, oteldi, çatı örtüsüydü derken kentliyle paylaşılmayan gelecek projeksiyonları kentlinin bu bina için tedirgin olmasına yetti de arttı bile. Ankara’da ise Ulus’taki herkesin gönlünde ve hafızalarında yer eden Ankara Gar’ının hemen yanına yapılacak yeni gar binası sadece kendi tasarımı ile değil, eskisi ile nasıl bir iletişim kuracağı konusunda yine soru işaretleri taşıyor.

Ulaşımda ne yazık ki bizim ön planda tutmadığımız raylı sistem, Avrupa’da çoktan tüm olanaklarıyla hizmet veriyor. Feyz almak, doğruyla yanlışı ayırdedebilmek için belki de hala geç değil, ama #sonistasyon’da sayılırız. Şekip Akalın 1930’larda Ankara Garı’nın tasarımını tamamlamadan önce devlet desteği ile Avrupa’daki örnekleri incelemesi için yurtdışına gönderilmişti. Günümüzde bu kadar para harcamaya da gerek yok, korkmasın devlet. Artık gitmeden de bilgiye ulaşmak mümkün.

Sizlere 1 ay boyunca her hafta istasyon projeleri tanıtacak, dünya üzerinden örneklerle zihnimizi açacağız. Hatta başladık bile! Son İstasyon etiketinden yayınlanan ve yayınlanacak tüm istasyon projelerine, #sonistasyon hashtaginden Twitter paylaşımlarına ulaşabilirsiniz.

Not: Gif çalışması Adam Magyar’in “Stainless” adlı fotoğraf serisinden.

Etiketler

Bir yanıt yazın