Son Yılların En İyi Tasarımlarından Biri Kabul Edilen Elbphilharmonie Başka Bahara Kaldı

Teknik aksaklıklar nedeniyle Hamburg'daki ünlü Elbphilharmonie binasının inşaatı durduruldu.

Projenin mimari tasarımını üstlenen İsviçreli ünlü mimarlık ofisi Herzog & de Meuron’un çalışma tempolarını yavaşlatmalarının ardından yaşanan birçok teknik zorluk projenin geleceğini tehlikeye atıyor.

Projenin yüklenicisi Hochtief binanın dört bir yanındaki çalışmaları durdurmuştu. Mevcut binanın kendisinden, dış cephesi cam olacak şekilde tamamen ayrı bir parça olarak tasarlanan üst kısmın, 82 m yüksekliğindeki merdivenin ve servis bölümünün strüktürü metal çatı tarafından destekleniyor. Yapı, Herzog & de Meuron’un çizimleri ile uygulama planı arasındaki farklılıklardan ötürü oldukça eleştiriliyor.

Hochtief’in açıklamasına göre, çalışmaların devam edebilmesi için proje alanının ve proje ekibinin yeniden organize edilmesi gerekiyor.

Hochtief’ın sözcüsü Hamburg’un yerel gazetesi Hamburger Abendblatt’a yaptığı açıklamada işler böyle gitmeye devam ettiği müddetçe projenin olumlu bir sonuca bağlanmasının mümkün olamayacağını belirtiyor.

Temel problemlerden biri yapıyı destekleyen metal çatı üzerine odaklanıyor ve Hochtief bu çatının güvenliği tehdit ettiğini öne sürüyor. Beşik çatının yaklaşık 3.800 tonluk bir ağırlığı bile taşıyabileceği öngörülüyor ancak Hochtief, bunun diğer benzer yapıların taşıyabileceğinden çok daha fazla olduğunu söylüyor.

Elbphilharmonie’tan Karl Olaf Petters, çatının statik planının bağımsız iş güvenliği mühendisi ve Hamburg Bina Kontrol Yönetmeliğinden sorumlu kişiler tarafından onaylanmış olduğunu öne sürüyor. Ancak Hochtief gerçekleştirilen tüm plan onaylarını reddediyor.

2.150 kişilik konser salonu tamamlandığında, Hamburg’daki Elbe Nehri’ne doğru uzanan iskelenin uç kısmında yer alacak ve 1963 yılında Werner Kallmorgen tarafından tasarlanan, son dönemde ise onarımı tamamlanmış olan Kaispeicher isimli antrepo ile birleşecek. Avrupa’nın en büyük kentsel tasarım projelerinden biri olan HafenCity için merkezi bir öneme sahip olan yapı aynı zamanda projenin kültür ve sanat birimi olarak da öne çıkıyor ve Alman Radyosu Senfoni Orkestrası’na ev sahipliği de yapıyor. Bu işlevinin yanında Elbphilharmonie’nın içinde lüks otel, konut, sağlık merkezi, kongre merkezi, Klingendes Müzesi, restoran, gece klübü ve otopark gibi birimler de yer alıyor. 

Nisan 2007’de başlayan inşaatın 2010 yılında tamamlanması beklenirken yaşanan aksaklıklar sonucu bu tarih Nisan 2014’e ertelenmişti ancak gidişat bu tarihin daha ileriki bir döneme sarkacağının sinyallerini veriyor.

Herzog & de Meuron ise konuyla ilgili yorum yapma hakkına sahip değil.

Etiketler

Bir yanıt yazın