Sömürgecilik Karşıtı Mücadelenin Bir Simgesi: Queenstown

The Australian Institute of Architects, 20 Mayıs - 26 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenecek olan 18. Venedik Mimarlık Bienali’ndeki Avustralya Pavyonu'nda Queenstown'u ele alıyor.

Küratörler Anthony Coupe, Julian Worrall, Emily Paech, Ali Gumillya Baker ve Sarah Rhodes, Pavyon için çok yönlü ve çok duyulu bir enstalasyon oluşturarak, “Queenstown” yapısı üzerinden dekolonizasyon ve dekarbonizasyon temalarını araştırıyor.

Avustralya, Yeni Zelanda, Asya, Afrika ve her iki Amerika’da olmak üzere eski Britanya İmparatorluğu’nun dört bir yanında Queenstown’lar bulunuyor. Burası hem yerel hem de küresel bir yer.

Sergi, Avustralya’nın ikinci Elizabeth döneminin sonundaki sömürgeci mirasını vurgulayarak Queenstown’ı dünya çapında sömürgecilik karşıtı mücadelenin bir simgesi olarak ele alacak. Gerçek ve kurgusal Queenstown’lar arasında dokunan sergi, sömürgecilik ve kaynak çıkarma mantığı altında insanlar ve çevre arasındaki ilişkileri, bunların keskin bir şekilde odaklandığı bir yerin merceğinden araştıracak ve sorgulayacak.

Küratör Lesley Lokko’nun Bienal için belirlediği Geleceğin Laboratuvarı temasını ele alan Unsettling Queenstown, “izleyicilerin geleceğin neler getirebileceğini kendileri için hayal ederek örmeleri için bir yol çizme” çağrısına yanıt verecek.

Serginin merkezinde yer alan Queenstown, Lutruwita adasında (Tazmanya) sömürge döneminden kalma bir bakır madeni şehri. Kaurna Yarta, kuraYartaPuulti’de (Port Adelaide yakınlarındaki Güney Avustralya) bir Queenstown daha bulunuyor. Bu Queenstown’lar video ve ses aracılığıyla temsil edilecek ve yeniden hayal edilecek.

Pavyonun merkezinde kolonyal mimarinin hayalet bir parçası – şehrin Empire Hotel’inin köşkünün %70 oranında küçük bir modeli – bakır borulardan yapılmış bir tel çerçeve asılı olacak, bu kolonyal hayalete sürükleyici sesler, sesler ve görüntüler eşlik edecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın