SOM’den Grand Central Terminali için Dev Hale Tasarımı

Geçtiğimiz yaz New York Kent Planlama Departmanı, Grand Central Terminali çevresindeki East Midtown bölgesinindeki 78 blogun yeniden işlevlendirilmesini öngören bir plan yayınladı.

Departman, WXY Architecture + Urban Design, Skidmore Owings & Merrill (SOM) ve Foster+Partners olmak üzere 3 mimarlık ofisini Grand Central Terminali’nin gelecek 100 yılını ve çevresindeki Midtown bölgesini tasarlamaları için davet etti.

2012 Municipal Arts Society Summit kapsamında sunulan 3 projenin ortak teması gökyüzünde yükselen bir kamusal alan. Üç mimarlık firması da Grand Central etrafında bir kamusal alan yaratılmasının önemine vurgu yapıyor. XWY Architecture’dan Claire Weisz Park Avenue viyadüğü ve onun hibrit araç-yaya-bisiklet döngüsünü sağlaması potansiyeli üzerine konuştu. Foster+Partners’dan Norman Foster ise yeşil alan ihtiyacını ve ulaşımın yeni biçimlerini düşünmeyi vurguladı. Fakat en etkileyici öneri SOM’den geldi. Roger Duffy, gökdelenler arasında oluşturdukları daire biçimindeki izleme mekanını sundu. Duffy ve ekibinin binaları yeniden işlevlendirmek ve daha çok kamusal kullanımlı mekanlar yaratmak üzere önerisi gökdelenin içinden de geçişlerin sağlandığı sokak gibi işleyen daire şeklinde bir çember yaratılması oldu. Bu çeçevede ekip, Grand Central Terminali’nin üzerinde yükselen, Manhattan manzarasına hakim, adeta bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi gözüken, gözlem mekanı işlevi gören dev bir hale projelendirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın