SOM’dan Sıradışı Bir Havaalanı Deneyimi

Skidmore, Owings & Merrill’in tasarladığı “Terminal in a Garden” projesi Bengaluru Uluslararası Havaalanı’nda yer alıyor.

Fotoğraflar: Ar. Ekansh Goel © Studio Recall

Yeni yapılan LEED Platinum sertifikalı Terminal 2, Hindistan’ın Bengaluru şehrindeki “bahçe şehir” kültüründen ilham alarak seyahat deneyimine yeni bir soluk getiriyor.

Bengaluru şehrinin adını duyurduğu “bahçe şehir” kavramından ilham alınarak tasarlanan Terminal 2, havaalanı deneyimini üst seviyeye taşıyan, sakin ve çok işlevli bir ulaşım merkezi. 255.000 metrekarelik alana sahip mekan, havaalanının yıllık yolcu kapasitesini 25 milyon artırıyor. Bengaluru’nun zengin kültürü ve doğal yaşam alanlarını vurgulayan terminal, çarpıcı bir kent kapısı görevi görüyor.

Yeni yapı, Hindistan’ın en büyük şehirlerinden biri için dönüm noktası olan bir döneme işaret ediyor ve BLR Havaalanı’nı dünyanın önde gelen havaalanlarından biri haline getiriyor.

Terminal 2’nin ön tarafında yer alan 123.000 metrekarelik çok işlevli ulaşım merkezi, hem havaalanı içinde hem de havaalanı ve şehir arasında bir bağlantı noktası görevi görüyor. T şeklindeki iki katlı yapı, yolcu geçişini kolaylaştırmanın yanı sıra hem yerel halk hem de yolcular için açık hava satış, etkinlik ve eğlence alanı olarak kullanılıyor.

Yolcular, terminal girişinden kapılara kadar uzanan bu ulaşım merkezinden geçişlerinde hem iç mekanda hem de dış mekanda, yemyeşil peyzaj düzenlemeleriyle birbirine bağlanan bir dizi alanı deneyimliyor. Tasarımdaki sürdürülebilir büyümeye dair yeni yaklaşım, Bengaluru’nun mekan hissini canlandırmak için bir fırsat sunuyor.

Yolcuların doğa ile bağ kurmasını sağlayan terminal, SOM, peyzaj mimarlığı ofisi Grant Associates ve tasarımcılar AJSK (Abu Jani Sandeep Khosla) işbirliğinde tasarlanmış.

Check-in, göçmenlik, güvenlik, perakende satış, varış ve bagaj alım işlemlerini barındıran ana terminal bloğu; 90 metre genişliğinde bitki örtüsüne sahip kademeli bir “orman kuşağı” ile ayrılmış. Bağlantı köprüleri ve dış mekandaki patikalar, hem gelen hem giden yolcular için etkileyici ve sakinleştirici bir deneyim yaratıyor.

Terminal boyunca uzanan bitkiler ve çatı pencereleri, mekanı duyusal ve cömert detaylarla tamamlıyor. Yerel kaynaklı granit, koyu kırmızı tuğlalar ve geleneksel dokuma rattan ile kaplanmış özel üretim mobilyalar; yerel bitki örtüsünü taklit ederek tasarlanmış. Bahçe tasarımı, yolculara şehrin zengin peyzajını hatırlatıyor ve seyahat deneyimini çoklu duyusal bir deneyime dönüştürüyor.

Terminalin strüktürü ve doğrusal formu; Bengaluru’da gelişmekte olan havayolu ulaşımını desteklemek amacıyla zaman içinde yaşanabilecek değişikliklere uygun esneklikte, sürdürülebilir ve verim odaklı tasarlanmış.

Görünür geniş dış mekan alanlarına ek olarak terminal, tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışma olanağı sağlayan çok sayıda gelişmiş sürdürülebilir yeniliği bünyesinde barındırıyor. Yoğun bitki örtüsünün sulamasında ise sahada toplanan sular kullanılıyor ve iç mekan şelaleleri ile serin bir atmosfer elde ediliyor.

“En başından itibaren, gömülü karbonun azaltılmasına ve yerel olarak tedarik edilip üretilen malzemelerin kullanılmasına öncelik verdik. Hükümetin ‘Hindistan’da Üret’ politikasının bir parçası olabilecek bir tasarım ortaya çıkarmaya odaklandık.”
SOM’den Preetam Biswas

Terminal kapılarının tamamı, dış hatlarda tek geniş gövdeli, iç hatlarda ise iki dar gövdeli uçağı taşıyabilecek donanıma sahip. Terminalde yer alan 13 adet geniş gövdeli kapı ise 28 adet dar gövdeli uçak kapısı olarak değiştirilebilme ve 20 geniş gövdeli kapıya kadar genişletilebilme olanağına sahip. Bu esnek plan ile kapıların uzun süre boşta kalması önlenerek terminalin eskimesine karşı önlem alınmış. SOM’un Hindistan’da tasarladığı ikinci terminal projesi olan T2, geleceğe ve gelişime yönelik uluslararası bir seyahat merkezi olarak tasarlanmış.

“Terminal 2, diğer tüm havaalanlarından ayrışıyor. Hem doğal hem de insan yapımı her bir bileşenin kurgusu, havaalanı tasarımının geleceği için örnek teşkil edeceğini umduğumuz bir yolcu deneyimi sunuyor.” 
SOM Tasarım Ekibi Başkanı Peter Lefkovits.

Etiketler

Bir yanıt yazın